Blogging som terapi

Publisert 04.04.2013 av Julie Solås Bendos. Endret 05.04.2013.

"I kveld skulle jeg ta mitt eget liv, men så kom jeg over bloggen din, du reddet meg."

Sterke bilder
Karianne Martine Sandvik bruker både bilder og tekst for å uttrykke sine følelser.


Karianne Martine Sandvik (22) fra Harstad er jenta bak bloggen, ”She flies with her own wings”. Slik beskriver hun sin egen blogg: "She flies with her own wings" handler om min hverdag med anoreksi og agorafobi på vei mot det jeg ser på som "frihet" og noe bedre. 
Jeg har tidligere slitt veldig med emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse og bulimi.
Det handler om oppturer, nedturer, tapre forsøk og nye nederlag. Framsteg og tilbakesteg.”

Karianne Martine Sandvik
Karianne Martine Sandvik

Forfatteren bak bloggen "She flies with her own wings"


Sandvik opprettet sin første i 2006. Hun var da 16 år gammel, anonym og hadde et stort behov for å uttrykke følelsene sine. Anonymiteten var en trygghet i begynnelsen, men litt over et halvt år etter bestemte hun seg for å stå fram med fullt navn. Hun sier selv at bloggen har endret seg i takt med hvordan livet hennes har endret seg, men også i takt med økt lesertall.

- Jo flere lesere - jo mer ansvar føler jeg at jeg har, forteller Sandvik.


Konstruktivitet

- I begynnelsen, da jeg var anonym var jeg veldig opptatt av å bli tynnest og sykest. Jeg tok ikke hensyn til hvem som kanskje leste bloggen min, og i 2006 var det ikke fokus på "trigging", siden bloggtrenden ikke hadde tatt av enda. Jeg la ikke ut bilder siden jeg var anonym, heldigvis. Etter at jeg droppet anonymiteten ble det mer konstruktivt. Da visste plutselig folk hvem jeg var og da ble det viktig for meg å vise at jeg er et menneske bak sykdommen som preger hverdagen, forklarer hun videre.


De siste 4 årene, har det vært en del fokus på at de som blogger må passe på hva som egner seg på nett og ikke. Selv mener Sandvik at hun er veldig forsiktig med hvordan hun formulerer seg, og hun bruker mye tid på å tenke gjennom hvordan fremmede kan tolke det de leser på bloggen uten at de kjenner henne. - En ting er hva man skriver, en annen ting er hvilke bilder man legger ut. Eksempelvis synes jeg ikke bilder av ferske kutt, sår med sting eller bilder uten annen hensikt enn å vise fram en syk kropp egner seg på åpne blogger. Jeg har ofte tenkt på hvor mye skade jeg kanskje gjorde når jeg blogget destruktivt i begynnelsen av 2007, men håper at jeg på sett og vis har klart å gjøre opp for det ved å forsøke å formidle erfaringene mine konstruktivt i de senere år, sier Sandvik til Nettopp.


Kan hjelpe andre

Uttrykksfullt
Uttrykksfullt

Karianne er veldig interessert i fotografi, og deler denne interessen med leserne sine.

- Jeg glemmer aldri den første mailen jeg fikk fra ei jente som sa at jeg hadde reddet livet hennes. Tårene mine triller mens jeg leste mailen hennes, og det var kanskje her det gikk opp for meg hvor mye ord kan påvirke andre. Jeg hadde aldri i min villeste fantasi sett for meg at mine ord om en til tider håpløs tilværelse skulle kunne vekke håp hos andre og få dem til å føle seg mindre alene fordi de relaterer seg til det jeg skriver. Etter den mailen har jeg mistet tellingen på hvor mange mailer jeg har fått om mennesker som har klart å slutte å skade seg selv, har blitt motivert til å søke behandling, eller har tatt andre grep for å bedre sin egen situasjon. Det er disse mailene jeg husker på når jeg har dårlige perioder selv. 
Jeg tenker "vel, så er ikke livet slik jeg skulle ønske det var, ikke har jeg oppnådd så mye personlig heller - men i det minste har jeg bidratt til at andre har fått det bedre og det er da noe, et ganske stor noe". Tenk at noe som for meg er en liten pris å betale, skrive og beskrive det jeg ønsker å la verden se - kan hjelpe andre i samme slengen?
", forteller hun.


- Temaet blogging om psykisk helse er vanskelig. Jeg vet ikke hva andre tenker når de legger ut innlegg, men jeg tenker at jeg må kunne stå for det jeg sier både idag og i framtiden, avslutter Sandvik.