Fra lidenskap til levebrød

Publisert 18.04.2013 av Johanne Koivunen Hoff, Julie Solås Bendos.

Kan man leve av å være glad i kaffe?

Kaffe-nerd
Kaffe-nerd
Lars K. Huse (24).
Fakta om kaffe
 

- Kaffe er verdens nest største handelsvare, etter olje & gass.

- Norge og Finland er i verdenstoppen med et forbruk på rundt 9,5 kg råkaffe årlig, noe som betyr cirka 3,5 kopper kaffe daglig per nordmann.

- Å drikke to-tre kopper kaffe om dagen kan være helsebringende. Det reduserer risikoen for en lang rekke sykdommer. Særlig kvinner får redusert risikoen for diabetes type II og hjerte-karsykdommer

- Kaffe er nordmenns viktigste kilde til antioksidanter.

– Rundt halvparten av antioksidantene i det norske kostholdet kommer fra kaffe

Lars Kolstad Huse (24) driver foretaket «illustrations & coffee» og kaller seg selv for en skikkelig «kaffegeek». Ved å forene lidenskap og hardt arbeid tjener han til livets opphold.

- Jeg driver med smak. Jeg arbeider mye med å utforme en ny estetikk basert på en informert tilnærming, da i hovedsak i forhold til smak og det som faller seg mest naturlig for meg er kaffe, forteller Huse.

Bok om kaffe


Den unge gründeren lever i et kaffe-univers. Sammen med Ingri M. Johnsen og Harald J. Vøyle utgjør han den tredje i trioen «Kaffikaze», som nylig gav ut boken A-Z om kaffe. Boken høstet gode kritikker og fikk nylig en utmerkelse i kåringen "årets vakreste bøker".  - Jeg fikk muligheten til å lage en bok, og da falt det seg naturlig å lage en bok om kaffe. Innholdet har vel egentlig da vært utformet over de siste seks årene, helt siden jeg først begynte å jobbe med kaffe, fortsetter Huse, som har skrevet og illustrert boken til gode tilbakemeldinger.

 

Tidlig interesse

Da Lars K. Huse var yngre fikk han seg jobb som assistent i et kaffebrenneri. At kaffe er et produkt av jordbruk og kulturen som omfanger kaffen vekket interessen. For en ekte kaffe-nerd er det mange viktige faktorer.

- Man skal vurdere ut i fra kaffens egne kriterier og ikke ta den for gitt. Kaffe, god eller dårlig er uhyre komplekst; kaffe er et jordbruksprodukt som vokser på andre siden av kloden og er veldig avhengig av et spesiellt klima for å trives, det vokser som frukt på et tre og plukkes for hånd, ideellt sett når den er moden. Etter plukking sorteres og prosesseres den før den blir pakket og sendt i containere på lasteskip over havet. Så brennes den, pakkes og tilberedes. Det er veldig mange faktorer som spiller inn på endelig produkt og veldig mye som kan gå feil, forklarer Huse.

Økende tilgang på kvalitetskaffe

- Jeg blir stadig imponert over kvaliteten på kaffen vi har tilgang på i dag, og den blir bedre og bedre! Det er riktignok forutsatt at vi som forbrukere er villige til å betale dette lille ekstra. Kaffe er en fruktdrikk, som verken er brun eller svart og den er et resultat av mange faktorer i en lang kjede. Det er helt utrolig, forteller Huse videre.Til alle kaffetørste sjeler har Huse noen enkle råd.

- God, fersk, nykvernet kaffe, friskt vann og rent utstyr. Om en bruker sukker, melk eller fløte i kaffen råder jeg til å smake på kaffen før man da eventuellt putter det i, Nordmenn er vanemennesker av rang. Og ikke minst sett deg ned, ta deg tid og virkelig nyt det du har i koppen.

Kaffe-nerden har mange baller i luften med flere ulike prosjekter og illustrasjon.

Kaffe er en ferskvare, denne illustrasjonen viser en arbeider som sanker bønner.
Kaffegeek
Kaffegeek
Kaffe går igjen i de fleste av illustrasjonene


Se flere av Lars K. Huses illustrasjoner og prosjekter her.