Glomfjords skiperle

Publisert 18.04.2013 av Anders Rytter. Endret 18.04.2013.

- Enestående skianlegg.

Glomfjord Skisenter
Spektakulær utsikt fra stolheisen.

Den lille bygda på 1200 innbyggere ligger innerst i Glomfjorden og er først og fremst dominert av gjødselproduksjonen til Yara. Men bygda huser også et av Nordlands største alpinanlegg. Omgitt av mektige fjell gir Glomfjord alpinsenter en helt spesiell skiopplevelse.

Det var nettopp Hydro, forløperen til Yara, som i 1952 fikk åpnet den første skiheisen. Finansieringen kom til gjennom bidrag fra velferden til de ansatte ved industribedriften, som fikk satt opp heisen på dugnad.

Øyvind Gjersvik

Driver skidugnad.

I dag driftes og eies anlegget av den lokale skiforeningen, sier Øyvind Gjersvik, lokal skientusiast og frivillig ved skisenteret.

- Her i Glomfjord kan ski og brettkjørere glede seg over et enestående anlegg som gir utfordringer for både store og små.

Anlegget har i tillegg til en stolheis også et skitrekk som kan friste med velpreparerte løyper.

- Det er spesielt stolheisen som sørger for at Glomfjord har fått anerkjennelse blant skientusiaster, og særlig de som er på utkikk etter frikjøringsmuligheter, forteller Gjersvik.

Satser på frikjøring
Olaf Hjelde (18) fra Ørnes er i anlegget for å nyte pudder og sol. Han har vokst opp i nærheten av skisenteret i Glomfjord.

- I dette skianlegget har jeg fått boltre meg opp gjennom oppveksten, og mulighetene jeg finner her er fantastiske, forteller Hjelde, som utdanner seg ved skilinja på Bodin Videregående i Bodø.

- Kompisene mine er alle triksere, men selv liker jeg mest frikjøring. For meg er det nettopp frikjøringsmulighetene i Glomfjord som har gjort at jeg ønsker å satse på denne disiplinen, sier Hjelde.

Han har også store drømmer for mulighetene som finnes i Glomfjord.

Olaf Hjelde

Nyter de gode forholdene i Glomfjord.

- Her finnes det fine områder over stolheisen som det går an å utvikle. Både en ekstra stolheis og et skitrekk for sommerskikjøring er prosjekter som fint lar seg gjennomføre, forteller Hjelde, før han setter utfor frikjøringsterrenget under stolheisen.

Snørekjøring
I helgene kan Glomfjord også by på såkalt snørekjøring, en ordning der skiløpere blir fraktet med preppemaskin helt opp til 1000 meter over havet. Øyvind Gjersvik blir ivrig når han forteller om det spesielle tilbudet.

- Fra toppen av stolheisen tar preppemaskinen deg opp til Tverrfjellet, et fantastisk utgangspunkt for lange turer i urørt pudder. Dette er selve rosinen i pølsa, sier Gjersvik entusiastisk, som ikke legger skjul på at det er snørekjøringen som gjør Glomfjord til noe helt unikt.

Billig heiskort - få folk
Med dette utgangspunktet skulle man tro at Glomfjord Alpinsenter var et godt besøkt skianlegg, og 170 kroner for et dagskort burde ikke skremme noen. Likevel forteller heiskøene at det er rom for langt flere besøkende.

- De som kommer hit får mye god skikjøring på høyde med de beste stedene i Norge, og attpåtil har de god plass å boltre seg på. Det er bra for de som kommer hit, men vi skulle ønske at flere tok turen til Glomfjord for å se hva alpinsenteret har å by på, sier Gjersvik.

Han tror det er flere grunner til at anlegget ikke er så godt besøkt.

- Kystklimaet gjør at snøsesongene varierer, og derfor blir det vanskeligere å bygge opp et renomme som en attraktiv skidestinasjon. I tillegg reiser gjerne bodøfolk til andre skisteder der de er mer kjent med forholdene, mener Gjersvik.

Han er likevel strålende fornøyd med forholdene i år.

- Denne sesongen har vi nytt av gode snøforhold og mange soldager. Også de siste par årene har vært bra, sier Gjersvik, som tror og håper på flere gode vintre.