- Ingenting er som en varm sovepose

Publisert 18.04.2013 av Tina Milena Alnes-Jørgensen.

I forrige uke skrev Nettopp om sju ungdommer som var med Valnesfjord Helsesportssenter og luftforsvaret i Bodø på engrenseløs tur i Sjunkhatten nasjonalpark. Nettopp har intervjuet forsvaret for å høre hva de syntes om turen.

På tur
(t.v.) Beate Erlandsen og ledsager Victoria Waage strammer bardunene på teltet sitt.

Victoria Waage er en av befalene som var med, og som var ledsager for en av ungdommene. Hun er glad for at hun ble med på turen, og at turen ble en suksess på tross av noe dårlig vær.


Hvordan var det på turen i Valnesfjord?

- Helt supert! Jeg var ganske spent på hvordan det ville bli for jeg klarte ikke helt å se det for meg. For meg som er vant til å sitte på vaktpost og fyringsvakt på øvelser, var dette rene koseturen. Vi har spist masse god mat og kost oss, bygget iglo, snøhule og pilket, for å nevne noe. Inger som var ekspedisjonssjef var en skikkelig spreking som hadde masse tips og triks hun lærte bort i løpet av turen som jeg kan dra nytte av senere. Etter dette har jeg fått veldig lyst til å dra mer ut på tur. Jeg kjøpte til og med en turguide fra helsesportsenteret med fine steder å besøke rundt Valnesfjorden.


Hvordan var stemningen på turen?

- Jeg ble overrasket over hvor godt humør ungdommene var i, selv om været ikke alltid var like bra. Det er jo noe man uansett ikke kan regne med her i nord, men likevel imponerte de meg med det smittende humøret sitt. En av deltagerne sa til meg flere ganger at han gruet seg til turen skulle avslutte fordi han koste seg sånn, selv når det snødde som verst. Ungdommene var en god og utadvendt gjeng som klaffet godt med oss grønnkledde helt fra starten. Vi har delt mange fine opplevelser sammen, det er nok det som gjorde turen vellykket også.


Hva var det viktigste for dere å tenke på som ledsagere da dere var ute på tur?

- Vi hadde hver vår person vi skulle holde et ekstra godt øye med. Jeg syntes de var veldig flinke til å ta vare på seg selv, men vi så til at de hadde på seg godt med klær, ikke var våte eller frøs. Jeg har funnet ut at å gå med truger i løssnø er tingen hvis man fryser. Eller ake i en lang nedover bakke. Det er jo så gøy at man må løpe opp igjen.

I tillegg var det viktig å holde ungdommene i aktivitet, at enkelte ikke bare ble sittende rundt bålet, mens andre hjalp til med andre ting. Å engasjere og samarbeide til for eksempel teltoppsett eller snømåking slik at alle ble inkludert. I tillegg å dytte ungdommene litt utenfor komfortsonen. Det tror jeg de syntes var litt gøy i etterkant også, det så jeg på dem.


Hva husker du best fra turen?

- Vi tilbragte mange timer foran bålet, det er det eneste stedet alle sammen samles for å prate, grille pølser og drikke kakao. Her har vi ledd og lekt mye, og det er vel det jeg husker best. Jeg elsker røverhistorier, og stemningen rundt et bål er helt unik.


Hvorfor ble du med på turen?

- Sjefen min viste meg infoskrivet om turen før jul, og jeg hadde ikke engang lest det ferdig før jeg takket ja. Jeg så på det som en fin sjanse til å være med på noe betydningsfullt der jeg kunne hjelpe andre, og å være med på en annerledes tur enn hva jeg er vant med. Jeg visste strengt tatt ikke hva jeg svarte ja til, jeg visste bare at det garantert kom til å bli en suksess jeg ville være en del av.


Har du noen tips til andre som vil dra på en sånn tur?

- Planlegging er alfa omega. Sett opp rute for turen med noen alternativer dersom vær og vind skulle komme i veien for gjennomføringen. Snakker om været, så er det en fordel å ikke begi seg ut på tur hvis været krangler. Man skal jo tross alt ha det litt hyggelig på tur også.

Sjekk ut på forhånd at utstyret er i orden. For eksempel at teltposen faktisk inneholder teltstenger, at soveposen er stor nok, at skiskoene passer bindingene og ikke minst at sekken sitter skikkelig og er riktig tilpasset ryggen.

Pakk smart, men ikke for mye. Ha alltid noe tørt å bytte til dersom noe skulle bli vått. I tillegg er det veldig lurt å vanntettpakke ALT.


Dere var ute i fire dager, hva skal man gjøre hvis man begynner å fryse?

- Hvis man har på seg noe som er vått eller fuktig må man skifte til noe tørt. Er man fuktig innerst spiller det ingen rolle hvor mange ullgensere du har over. Det samme gjelder kalde føtter. Varme og tørre føtter er den beste varmekilden til resten av kroppen. Husk også at det forsvinner mye varme ut av hodet, så ta på lue.

Så er det egentlig å bare få kroppen i aktivitet, men ikke få pulsen opp så høyt at du begynner å svette, da blir du fort kald igjen og må starte regla på nytt.

Mens man er i aktivitet er det lurt å ha på seg så lite som mulig da det er fort gjort å svette, og heller ta på en varm genser når man har pause.

Vi satt en del rundt bålet som er en super kilde til å tørke klær og varme seg på. Så koker man seg litt vann og drikker en kopp varm kakao mens man sitter tett i tett og deler kroppsvarme.

Kok opp vann til varmeflaske før leggetid, ingenting er som en varm sovepose når man skal legge seg.


Hva kan jeg gjøre hvis jeg fryser i soveposen på natten?

- Hater når det skjer! Som regel fryser jeg på bena eller hodet, og da har jeg et par ekstra ullsokker liggende nederst i posen som jeg tar på. Hvis jeg fryser på hodet tar jeg på en lue og hals og pakker nesa godt nedi posen. Jeg pleier å bevege litt på meg for å få i gang blodsirkulasjonen og kryper litt ekstra nærme den som sover ved siden av meg for å stjele litt kroppsvarme. I tillegg sjekker jeg om soveposen er utenfor liggeunderlaget, for det er fort gjort.

Har man med seg jervenduk på tur, er det helt supert å ha den utenpå soveposen for ekstra isolasjon. Og det beste av det beste, det er akkurat plass til to personer så man kan dele den sammen med en annen. Å ha med seg jervenduk er helt supert, man kan sette den sammen med flere duker dersom man er flere som skal sove sammen.


Relaterte saker