Innvandringsmotstand med flygeblad

Publisert 16.05.2013 av Borgar Sagbakken. Endret 24.09.2013.

FMI deler ut kritiske flygeblad og sammenligner situasjonen med andre verdenskrig. – De skjærer alle over en kam, svarer innvandrerne i Bodø.

Maghrib bønn på Islamsk kultursenter
Yusuf Esman ledet bønnen tirsdag. Muslimer ber 5 ganger daglig.

Organisasjonen ”Folkebevegelsen mot innvandring” ble opprettet i 1987. De kaller seg en tverrpolitisk opplysningsorganisasjon og har medlemmer som deler ut flygeblader i hele landet.

De ønsker ikke å gå ut med hvor mange medlemmer de har, men hevder på nettsiden sin at de snakker for en stor del av Norges befolkning. ”Nordmenn flest er motstandere av den flerkulturelle masseinnvandringen, men få tør å ytre seg kritisk til myndighetenes tvangsinnføring av det fargerike fellesskap”, står det videre.

Mange husker kanskje organisasjonen fra slutten av 80-tallet da deres første leder Arne Myrdal skapte mye oppstyr. Med statistikker og fakta ønsker de i dag å få flere tilhengere. De vil stanse det de betegner som fremmedkulturell masseinnvandring og påvirke politikerne til å endre Norges innvandringspolitikk.

Uenig i innvandringspolitikken
Bjørnar Røyset er formann i FMI og har vært aktivt medlem av organisasjonen siden starten i 1987. Han er svært uenig i den politikken som blir ført.

- Vi gir bort landet til fremmede folkeslag, noe Norge strengt tatt kjempet mot under andre verdenskrig, sier han.

I Bodø er meningene mange om FMIs utsagn. Se video her:

Saken fortsetter under videoen.

Støtende sitater
Alem Abreha er fra Eritrea og har bodd i Norge i 5 år. Han synes sitatene fra Bjørnar Røysdal er litt støtende. Han er ikke enig med det FMI mener.

- Min erfaring er at det ikke nødvendigvis blir mer konflikt når man blander kulturer. Nordmenn virker som et hyggelig folk, og jeg har et godt inntrykk av dem.

Gir innvandrerne skylden
Likevel er ikke alle uenig. Annbjørg Berg er pensjonist og har sterke meninger om innvandringen. Hun mener det blir for dumt å bruke så mye midler på innvandrerne og at det går ut over dem som allerede bor i Norge. Hun forteller at hun får for lite penger i pensjon, og gir innvandrerne skylden.

- De som har bygd opp landet finner seg ikke i at Norge drar inn alle disse innvandrerne og før på dem, sier Annbjørg. 

Saken fortsetter under avstemningen.

Er du enig i FMIs utsagn?
  
pollcode.com free polls 

Vellykket introduksjonsprogram
På flyktningekontoret i Bodø kan kontorleder Audun Kvale vise til et godt resultat. De bosetter ca 70 flyktninger i året, og gjennom et toårig introduksjonsprogram hjelper de dem med å bli integrert i samfunnet. Tallene for 2012 viser at 60 prosent av flyktningene har kommet ut i arbeid, noe han er fornøyd med.

- Det er ingen enkel prosess for dem. De kommer fra vidt forskjellige bakgrunner, og de skal lære mye på de to årene.

På kartet kan du se tall per 1.1.2013 om innvandring i Salten og de største kommunene i Norge:

Saken fortsetter under kartet.


Vis Innvandring i Salten og i de største byene i Norge i et større kart

Noen ødelegger for mange.

Deldar Sattar Tatar kommer fra Irak og har hatt flere jobber i løpet av de 21 årene han har bodd her. Han har blant annet drevet en restaurant og liker ikke at folk kommer til Norge uten å gjøre en ærlig innsats.

- De som er dårlige representanter, ødelegger for resten av oss, sier han.

Deldar Sattar Tatar
Deldar Sattar Tatar
Er taxisjåfør i Bodø. Han mener FMI bør lese mer om Islam.

Videre har han mye å si om Islam, og han mener FMI i likhet med mange andre i Norge har misforstått religionen.

- De som sprenger seg selv i luften følger ikke islam. De tror de gjør det, men de gjør det ikke.

Han oppfordrer de som har negative meninger om muslimer til å lese om religionen. Da vil de se at den har mange likheter med kristendommen.

- Når noen få innvandrere gjør negative ting fører det til at alle blir skjært over en kam. Det er ikke slik de fleste innvandrere er, avslutter Deldar.