EM-klare Cecilie ga tips til unge Bodø-håp

Publisert 29.11.2016 av Michael R. Jensen. Endret 29.11.2016.

Cecilie Bolander (20) har hatt ett av sine beste år på judomatta i form av resultater, men det har ikke bare vært en dans på roser for den lovende landslagsutøveren fra Bærum.

Treningssamling i Bodø:
Landslagsutøveren Cecilie Bolander (20) besøkte Bodø judoklubb i helgen, for å dele sine gode og vonde erfaringer innen judo.

I helgen besøkte landslagsutøveren Bodø judoklubb, for å dele sine erfaringer og gi tips til Bodøs judoutøvere.

- Jeg ønsket å bistå med mine erfaringer og kunnskaper innenfor sporten, slik at utøverne får hjelp til å utvikle sin judo, forteller Cecilie Bolander.

Les også: EM klare Bolander til Bodø

Knytte bånd
Målet med å holde treningssamlinger med landslagsutøvere utenfor egen klubb, er å styrke miljøet mellom judoklubbene i Norge.

- Jeg håper båndene mellom de ulike klubbene i landet knyttes tettere. Judo er en liten sport i Norge, og vi er avhengige av hverandre for å kunne utvikle oss og bli større, sier Bolander.

Hun tilføyer:

- At vi er der for hverandre både på og utenfor matta, er noe av det mest attraktive med sporten til tider, spør du meg.

Målet med treningssamlingen var å få nye og lærerike innspill fra en av Norges beste utøvere.

- For våre konkurranseutøvere var det også mulig å få innblikk i hvordan det er å trene på toppidrettsnivå, forteller Skjalg E. Andersen trener i Bodø judoklubb.

Han tilføyer:

- Det er første gangen vi holder en samling hvor en utenforstående landslagsutøver er trener. Vi håper dette kommer til å bidra til enda større motivasjon for videre trening.

Sportstalent
I en alder av tjue år har Cecilie Bolander etablert seg på landslaget i judo, men det var ikke judo som først fanget hennes interesse.

Landslagsutøver:
Cecilie Bolander begynte å satse for fullt på judo som 16 åring, og i en alder av 20 år har hun etablert seg på landslaget.

- I barndommen holdt jeg på alle typer idretter. Jeg holdt på med tennis, alpint, ishockey, turn og seiling. Fotball var også en stor lidenskap til jeg var 16, men så bestemte jeg meg for å satse alt på judo, forklarer judotalentet fra Bærum.

Drømmer om OL
Hovedmålet for de fleste idrettsutøvere er å komme seg til verdens største idrettsarrangement, som er de Olympiske leker og det er intet unntak for Cecilie Bolander.

- Mitt hovedmål innen judo er selvfølgelig å komme til OL, enkelt og greit, forklarer landslagsutøveren.

- Hvorfor begynte du med judo?

- Jeg er faktisk ikke helt sikker, for jeg har jo hukommelsen til en gullfisk. Men hvis jeg ikke husker feil, så fortalte mamma meg at jeg hadde vært på en samling for å bare prøve det og så hadde jeg blitt veldig glad i en av trenerne, og det førte jo til at jeg ikke lenge etter startet på judo, sier Bolander.

Judo har blitt en stor del av livet til Cecilie Bolander, og mye av tiden hennes går med til trening. Gleden av å trene og se framgang er det som driver henne, i jakten på gode prestasjoner og medaljer.

- Gjør det fordi du synes det er gøy! Men viktigst av alt er å tro på seg selv, tro på at man er god og at man kan klare og oppnå målene man setter seg. Du kan ha mange rundt deg som tror på deg, men det er ikke før du selv begynner i små steg å tro på deg selv, at dine største drømmer starter å bli virkelig, slår judoutøveren fast.

- Mitt beste og verste år
- Hva er nøkkelen til årets suksess?

- Jeg begynner å le litt da jeg hører spørsmålet "Hva er nøkkelen til årets suksess?" Hvorfor? Fordi det har vært mitt beste og verste år. Jeg har oppnådd noen av de beste resultatene noensinne i min karriere, men jeg har også vært på bunnen, forklarer Cecilie Bolander.

Året startet bra med NM-tittel og kongepokal i mars, og hun fulgte opp med å vinne nasjonale mesterskap både for junior og senior i 63 kilosklassen. Bolander tok også to sterke plasseringer europacupen for juniorer i Italia og Litauen.

- Jeg har oppnådd solide prestasjoner i år både på junior og senior nivå. Akkurat nå er jeg ranket som nr. 29 i verden i 63 kilosklassen for juniorer, som er et solid hopp fra tidligere år, sier landslagsutøveren.

Opptreningsperiode
Veien fra topp til bunn kan være ekstremt kort, og det er noe Bolander har kjent på i andre halvdel av årets sesong.

- Jeg har lenge vært syk og skadet om hverandre og tiden går nå derfor til mye opptrening av kroppen, så den skal tåle optimal treningsmengde. Jeg gleder meg som en liten unge, til å være i min beste form noensinne i starten av 2017, og etterhvert komme meg tilbake på konkurranser for å slåss om flere medaljer til min kolleksjon, sier hun bestemt.

Bolander tilføyer:

- Det handler ikke om hvor mange timer du trener, men hvordan man trener de timene man er på matta. Nøkkelen ligger i å trene smart.