Vandrer du rundt i Bodø, er du omringet av bygninger som Gisle og hans kolleger har tegnet

Publisert 29.11.2016 av Ingrid M. Ramberg. Endret 29.11.2016.

Boarch arkitekter feirer 45 år med en utstilling av arbeidene deres. To av grunnleggerne jobber fremdeles i firmaet.

Grunnlegger:
Gjennom sine 45 år i Boarch arkitekter har Gisle Jakhelln i stor grad bidratt til å prege bylandskapet i Bodø. I tillegg har han jobbet med flere bygg spredt rundt i Nord-Norge.

Mandag åpnet Boarch arkitekter sin utstilling på Stormen Bibliotek. De feirer at det er 45 år siden de ble etablert, samtidig som de synes det er stas at to av de tre grunnleggerne fremdeles jobber der. Daglig leder av firmaet, Merethe Johansen, er godt fornøyd med oppmøtet og synes utstillingen er en fin markering av jubileet.
- Vi har satt et stort preg på byen uten at alle kanskje vet det. Utstillingen er en veldig fin måte for oss å vise fram hva vi faktisk har jobbet med, forteller Johansen.

Grunnleggerne:
Grunnleggerne:
(f.v) Gisle Jakhelln, Per Morten Wik og Dag Neiden i 1975, sammen med modell av Sjøgaten 8.

Stort aldersspenn
Firmaet ble etablert i 1971 av Per Morten Wik, Gisle Jakhelln og Dag Neiden. Wik og Jakhelln jobber der den dag i dag. Sammen med de fem andre ansatte har firmaet idag et aldersspenn på rundt 35 år, noe som skaper et bredt erfaringsspenn. Det viktigste de har lært gjennom 45 år i bransjen er at arbeidet tar tid, og at tålmodighet derfor er veldig viktig. Jakhelln poengterer også viktigheten av å være åpen for innspill fra de som er sakkyndige på andre felt.
- En stor del av jobben til en arkitekt er samarbeid. Jeg kan ingenting om musikk, men jeg har både tegnet orgelet til Bodin kirke og til Ishavskatedralen i Tromsø. Under disse arbeidene var kommunikasjonen med fagmennesker spesielt viktig for å skape et godt resultat, understreker Jakhelln.

Toneangivende for bylandskapet
Utstillingens åpningstale var det lederen av komiteen for oppvekst og kultur i Bodø, Randolv Gryt, som sto for. I talen fortalte han at tradisjonelt så har ikke Bodø hatt et stort fokus på arkitektur, men at man nå har begynt å se hvor viktig det er for bylandskapet.

Utstilling:
Utstilling:
Flere av BOARCH sine prosjekter var representert på plakater.

- Boarch har gjennom sine 45 år vært et av de arkitekturfirmaene i byen som har satt størst preg, man kan se arbeidene deres overalt, fortalte Gryt.

Engasjert i kulturbygg
Blant sine mange prosjekter kan Boarch blant annet skryte av arbeidet sitt med Bodø Lufthavn, Norsk Luftfartsmuseum, DNB-bygget (tidligere Nordlandsbanken i Moloveien), Scandic havet og Fagerenga borettslag i Bodø. De har også designet bygg som Kautokeino Kulturhus og sykehuset på Stokmarknes.

Utstillingen blir stående i Stormen Bibliotek ut 2. desember.

Miniatyr:
Miniatyr:

Flere av bygningene Boarch arkitekter har jobbet med er utstilt i miniatyrmodeller.