Snart blir det dyrere å parkere ulovlig

Publisert 01.12.2016 av Ingrid M. Ramberg. Endret 01.12.2016.

Fra nyttår blir det tre faste satser hvis man får parkeringsbot. Kristian Kristiansen har selv aldri måttet betale for feilparkering, og han hilser de nye reglene velkommen.

Aldri fått parkeringsbot:
Kristian Kristiansen husker alltid å betale for parkeringen.

Hvis du parkerer feil eller glemmer å betale parkeringsavgiften idag, vil boten variere alt etter om kommunen eller private eier parkeringsplassen. 

Avgiften har mer eller mindre vært den samme i over tjue år.

Fra første januar 2017 blir dette imidlertid endret. Da blir det tre faste satser for å bryte parkeringsreglene, uavhengig av hvem boten skal betales til. De nye satsene blir som følger:

  • 300 kroner for de minst alvorlige overtredelsene, som ikke å trekke billett på gratisparkering, eller hvis den som har parkert handler i en annen butikken den som har kundeparkeringen.
  • 600 kroner blir den normale satsen ved "alminnelige" overtredelser, for eksempel hvis man ikke har betalt for den tiden man faktisk står parkert.
  • 900 kroner kommer til å bli den høyeste satsen og gjelder ved parkering der det ikke er lov. Dette gjelder også ureglementert parkering på handicapplasser.

Greit å være forberedt
Så langt i år har over 8 000 fått parkeringsbot i Bodø. Kristian Kristiansen studerer ved Politihøgskolen i Bodø og har aldri fått en parkeringsbot selv. Han synes det er bra at man som bilist vil være forberedt på hvilken bot man får dersom man skulle være uheldig. 
- Det er egentlig veldig greit at det blir de samme gebyrene rundt omkring, mener han.

Parkeringsbot:
Bot:

Det blir i de fleste tilfeller dyrere å få parkeringsbot etter nyttår.

Kraftig økning
Parkeringsbransjen er i hovedsak fornøyd med disse endringene. Det forteller daglig leder i Norges parkeringsforening, Lars Monsen.

Bilistene vil på den annen side kunne oppleve endringene som en kraftig økning. Spesielt gebyret for feilparkeringer. Den solide økningen er et resultat av at det ikke har skjedd justeringer på mange år.
- Nå er planen å gå inn og regulere satsene hvert femte år for å matche prisutviklingen for varer og tjenester, og dermed slippe en ny økning av samme kaliber, forklarer Monsen.

Vær bevisst
Selv om det kan oppleves som kjipt for bilistene at det i de fleste tilfellene blir dyrere å gjøre parkeringsfeil, understreker Monsen at det er snakk om regelbrudd. Spesielt feilparkering vil kunne skape problemer for noen.
- Er du usikker på reglene, kontakt noen som kan de eller les deg opp. Vær bevisst på hva du gjør og parker lovlig. Så unngår du hele boten, avslutter Monsen.