Knust mobil er god butikk

Publisert 02.12.2016 av Jenny O. Frisholm. Endret 02.12.2016.

Henrik Mjelva (18) er en av flere som tjener penger på å reparere knuste mobilskjermer i Bodø. Men som forbruker bør du vite at den raske løsningen kan koste deg garantien.

Reparerer iPhone
Henrik Mjelva reparerer ødelagte mobiltelefoner på hybelen sin i Bodø.

En knust mobilskjerm er ikke et ukjent fenomen, og de fleste har sikkert selv opplevd det, eller kjenner noen som har vært uheldige. Ifølge forbrukerrådet skal telefoner vare i fem år, men dersom du knuser mobilen din, gjelder ikke lenger dette.

Anbefaler ikke å reparere eldre telefoner

-Vi anbefaler alle kunder å kjøpe vår trygghetsforsikring, da kan vi reparere telefonen på to til fire uker, forteller Dennis Eriksen på Expert i Bodø.

Ikke alle ønsker å betale for en slik forsikring, og forbrukerrådet anbefaler på sine nettsider folk å sjekke hva deres eksisterende forsikringer allerede dekker før de går til innkjøp av ekstra forsikringer.

-Mange har eldre telefoner det ikke vil være lønnsomt å reparere hvis de ikke er dekket av en forsikring, opplyser Eriksen.

Har du ikke har en slik trygghetsavtale, kan en løsning være å reparere mobiltelefonen hos en uautorisert reparatør.

Pengene ligger i iPhone

-Jeg reparerer kun iPhone. Det er de som knuser oftest, og det er mange som har disse. Det er der pengene ligger, forteller iPhone-fikser, Henrik Mjelva.

Han går i tredje klasse på Bodø videregående skole og spiller for Bodø Glimt. Mjelva har reparert iPhone-skjermer siden i fjor sommer for å få en inntekt ved siden av skolen. Det hele startet da han selv knuste sin mobiltelefon. På YouTube fant Mjelva videoer som lærte han hvordan man bytter skjerm på iPhone. Hver uke får han inn rundt 15 telefoner.

-90 prosent av dem har knust skjerm, sier Mjelva.

Reparerer smarttelefoner:
På MobilFiks i Bodø repareres mobiltelefoner uautorisert til en billig penge.

Risikerer garantien for å slippe lang ventetid

Dersom man reparerer mobilen sin hos noen som ikke er autorisert av leverandøren, mister man garantien. Dette ser ikke ut til å hindre folk i å reparere knuste skjermer hos iPhone fikseren i Bodø.

-Folk vil heller fikse telefonen sin hos meg på ti minutter enn å sende den bort i noen uker. De bryr seg ikke om garantien blir borte, sier Mjelva.

Det samme forteller Mikael Hansen fra MobilFiks.

-Vi gjør kundene bevisst på at vi er uautoriserte og at de mister garantien, men de får en tre måneders garanti når de reparerer mobilen hos oss, forteller Hansen til Nettopp.

-Når du knuser telefonen, mister du garantien fra leverandøren uansett, og må levere den inn til leverandøren for å få ny garanti, fortsetter Hansen.

Nettopp har ikke lyktes i å komme i kontakt med Apple og Samsung.