Jentene får vaksinen gratis - gutta må betale nesten 5000 kroner

Publisert 02.12.2016 av Jenny O. Frisholm. Endret 06.12.2016.

Denne uken får flere hundre jenter i Bodø andre dose av HPV-vaksinen. Vaksinen kan hindre utvikling kreft hos både gutter og jenter. Mens jentene nå får vaksinen gratis må guttene ut med i underkant av 5000 kroner for den samme beskyttelsen.

Følger kjæresten:
Lotte Brenna får HPV-vaksinen gratis mens kjæresten, Mats Leistad, må betale hvis han tar den.

-Det er bra at noen får den gratis. Det er et steg i riktig retning, sier Mats Lestad som følger kjæresten, Lotte Brenna, når hun skal ta andre dosen av HPV vaksinen på Aspåsen skole.

Jenter i 7. klasse har mottat HPV-vaksinen som en del av barnevaksinasjonsprogrammet siden 2009. Fra november i år ble tilbudet om gratis vaksine utvidet til å gjelde alle jenter født etter 1991.

Må betale 4800 kroner

-HPV-vaksinen forebygger kreft i blant annet svelg, endetarm og penis hos gutter, forteller Ida Nygård, sykepleier ved Vaksineklinikken i Bodø.

Hos vaksineklinikken kan man ta HPV-vaksinen. Selv om den beskytter menn og gutter mot noen former for kreft, må de betale 4800 kroner for den samme vaksinen kvinnene nå får gratis.

Vaksinerer gratis:

På Vaksineklinikken i Bodø får jenter HPV-vaksinen gratis.

-Burde være likt for alle

Mats Leistad kunne godt tenke seg å ta HPV-vaksinen, men sier det er uaktuelt til den prisen.

-Det burde være likt for alle, men nå blir ihvertfall ikke jeg smitta, sier kjæresten Lotte Brenna.

For henne var det en selvfølge å ta vaksinen.

-Hvorfor ikke? Den er jo gratis.

Populær vaksine

Har ansvaret:
Helseleder i Bodø kommune, Stian Vik Rasmussen, organiserer vaksineringen.

-Over 700 jenter fikk første dose av vaksinen her for en måned siden. Dette forteller Stian Wik Rasmussen, helseleder i Bodø kommune.

Han organiserer massevaksinasjonen på Aspåsen skole. Med seg har han flere helsesøstre som setter vaksinen på de fremmøtte jentene. To av disse er Elin Nilssen og Dagmar Eliassen.

-Vi vil anbefale gutter å ta vaksinen i like stor grad som vi anbefaler jenter det. Forhåpentligvis blir de inkludert i barnevaksinasjonsprogrammet, sier de.

Anbefaler gutter å ta vaksinen

Nilssen og Eliassen er ikke alene om å anbefale gutter å ta vaksinen.

-Vaksinen er beregnet også på gutter, og dersom de tar den kan de ikke være smittebærere og vil ikke utvikle de kreftformene som er forårsaket av HPV-viruset, sier Nygård.

Hun mener gutter som har mulighet til å vaksinere seg bør gjøre dette.

Vaksinerer jenter:
Helsesøstrene Dagmar Eliassen og Elin Nilssen vaksinerer jenter på Aspåsen skole.

Homofile menn mest utsatt

-Menn som har sex med menn havner i en lomme. De får ikke den samme indirekte beskyttelsen av at jentene blir vaksinert som heterofile gutter får, forteller Ellen Furuseth, lege ved avdeling for vaksineforebyggbare sykdommer ved Folkehelseinstituttet (FHI).

Furuseth synes det er vanskelig å skulle anbefale gutter og deres foresatte å betale for vaksinen siden den i fremtiden kan bli en del av barnevaksinasjonsprogrammet.

-Men hvis du har en eldre ungdom i huset som nærmer seg seksuell debut, og spesielt hvis han er homofil, vil jeg anbefale å investere i HPV-vaksinen.

Fakta om HPV

• Flere typer HPV-virus
  • Kan forårsake kjønnsvorter og noen former for kreft
  • Smitter seksuelt