"Petter" skremt over tilgangen på narkotika i Bodø

Publisert 06.12.2016 av Håkon Wikan. Endret 06.12.2016.

- Nå går de direkte til amfetamin.

Rusmisbruker:
"Petter" har slitt med rus helt siden han var tenåring. Han fraråder sterkt at andre går den veien.

"Petter" har slitt med rus helt siden han var tenåring. Nå er han i 50-årene og bor i en av Frelsesarmeens hybler i Bodø. Det er et lavterskeltilbud for rusavhengige i Bodø. Der har "Petter" bodd i en tid nå.

Han ønsker ikke å få navnet eller ansiktet sitt publisert.

Kjempet mellom liv og død
På det verste kjempet han en kamp mellom liv og død, men har nå vært rusfri i 8-9 måneder. Når han var på sitt verste brukte han heroin og morfin daglig, men noe som skremmer han er at flere unge mennesker begynner å bruke narkotika, og at det er lettere å få tak i narkotika i byen.

- Det er skremmende. Tilgangen er blitt mye større. Man ser at det er unge folk som har droppet ut av skolen. Før var hasjen en inngangsport til alt, men nå går de direkte til amfetamin. Nå er det partydopet som gjelder, sier "Petter".

"Petter" forteller videre at det er mye nyrekruttering i byen fordi det er en skoleby.

- Jeg begynte på hasj, men den innfallsporten er forbi. Ungdommene går direkte over til partydopet amfetamin. Slik var det ikke før, sier han.

Hasj regjerer fortsatt på markedet
Første halvår 2016 er det beslaglagt 2 534 kg hasj, marihuana og cannabisplanter fordelt på 6 861 beslag på landsbasis. Det er beslaglagt mer cannabis første halvår 2016 enn i hele 2015, og det er aldri tidligere beslaglagt større mengder i løpet av årets første seks måneder, ifølge ferske tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

I Bodø viser det seg at dette også er et problem, ifølge Ulf Slettan, politioverbetjent ved Salten politidiskrikt.

Les også: Narkoaksjon i Lofoten: 22 pågrepet.

-  Cannabis (hasj og marihuana) er helt klart det vanligste ulovlige rusmiddel. Som en klar nr. 2 finner vi amfetamin, påpeker Slettan.

Er ikke fornøyd:

Ulf Slettan, politioverbetjent ved Salten politidiskrikt, er ikke fornøyd med utviklingen.

Rivotril-tabletter
I tillegg til dette nevner Slettan at der ser ut som en omfattende illegal bruk av Rivotril tabletter.

- Den senere tid er det også gjort en del beslag av LSD. Kokain og ulike syntetiske cannabinoider gjøres det også en del beslag av, forteller Slettan.

Ulf Slettan, mener derimot at røykeloven har hatt en positiv effekt på antall unge røykere av Cannabis i Bodø. Røykeloven går ut på at alle serveringssteder skal være totalt røykfrie.

- Vi tror totalantallet misbrukere er noenlunde stabilt. Hvis færre ungdommer røyker tobakk – røyker også færre ungdom cannabis, sier han.

Større tilgang til narkotika
Slettan tilføyer at tilgangen til amfetamin, kokain og MDMA er økt de siste årene.

-  Dette fører til at det blir lavere priser. Noe som vi ikke er spesielt begeistret over.

Aldri for sent å snu
"Petter" er fornøyd at han kom seg ut av dette livet, og han er veldig glad for han bor ved Frelsesarmeens omsorgsboliger nå.

- Her er det blitt veldig veldig fint å bo, men før var det det nesten umenneskelig å bo her. Jeg ser når det blusser av rus i byen, så blusser opp her og, forteller "Petter".

Han tilføyer:

- Det er aldri så gærent at det ikke går an å slutte. Du må bare bestemme deg for det. Det kan være uvirkelig å si nei, men man må bare komme seg dit, avslutter "Petter".