Advarer: Saltet på veiene skader hundens labber

Publisert 02.12.2016 av Silje Furulund.

Kjell-Magne Larsen vet godt hvilke skader saltet på veiene kan påføre hundens labber, men alle hundeeiere er kanskje ikke like bevisste. Nå advarer veterinærer.

IMG_0228
Bevisst eier:

Kjell-Magne Larsen tar godt vare på labbene til sin firbente venn. 


Desember har meldt sin ankomst, noe som betyr at kulden setter inn og bakken dekkes av is. Veivesenet strør salt på veiene for å hindre ulykker. Men: Dette medfører også at en hyggelig luftetur med hunden din fort kan bli en smertefull opplevelse for hunden.

Saltet plager hundene
Saltet som strøs på glatte veier er svært ubeleilig for hundenes labber. Linda Bakken Bøe, som er veterinær for Dyrlegene i Bodø, forteller at saltet skaper slitasje på hundelabbene, noe som kan gjøre labbene såre og betente. 
- Du kan jo tenke deg selv hvordan det er å gå barbeint på saltet vei. Saltlaken er ikke gunstig, og det plager hundene, istemmer Hanne Myrnes, klinikksjef ved Evidensia Bodø Dyresykehus. 

Hundeeier Kjell-Magne Larsen går ofte tur med sin hund, men prøver så godt han kan å unngå områder som har blitt saltet.
- Noen ganger må vi gå der det er saltet og da svir det på labbene hans. Når vi kommer hjem, skyller jeg labbene hans godt, men som regel bruker jeg potesokker på ham, forteller Larsen.

IMG_0236
Såre labber:

Våre firbente venner reagerer sterkt på saltede veier. 

Anbefaler potesokker
Både Bøe og Myrnes anbefaler hundeeiere å bruke potesokker på hunden sin når man går ute om vinteren. På denne måten holdes labbene varme og man unngår at hunden får såre og vonde labber.
- Problemet med saltingen er at labbene blir uttørkede og dermed sprekker opp. Derfor kan man også smøre labbene inn med en potesalve, som gir et beskyttende lag, informerer Linda Bakken Bøe.

Hun legger til at problemet er større i sentrum der det saltes mer, men dersom hundeeiere går på turstier er ikke problemet så stort i Bodø. Dyrlegene i Bodø har derfor ikke fått inn mange tilfeller av hunder med såre poter.
- De fleste er flinke til å ta hensyn til hvor de går tur. Det kan likevel være lurt å skylle labbene godt når man kommer hjem fra lufteturen, sier hun.

Hvis skaden allerede har skjedd, blir potene lagt i et desinfiserende fotbad hos dyrlegen. I ettertid må eierne være spesielt flinke til å bruke potesokker og salver for å ikke "strø salt i såret".  

Blir kalde til tross for pelsen  
Det er også fort gjort å glemme å tenke på at hundene kan fryse når temperaturen synker. De har jo pels og kan ikke si ifra på samme måte som oss hvis de blir kalde. Hanne Myrnes forteller at hundene har noen av de samme reaksjonene som oss når de fryser, som for eksempel at de begynner å skjelve. 
-  I tillegg bør du være oppmerksomme på om hunden din piper unormalt mye og løfter mye på labbene, forteller hun. 

Myrnes understreker at hunder har ulik toleranse når det kommer til kulde. 
- Hunder med kort eller ingen pels bør ha på seg dekken når de er ute i kulden. Hvis det er lavere temperatur enn minus ti grader er det spesielt viktig å kle hunden etter været. 

Men selv om de langhårede rasene tolererer kulden bedre, er det likevel viktig å huske på potesokkene, for også disse rasene får såre poter av salting.