Tatt med skyhøy promille, nektet for å ha kjørt ruspåvirket

Publisert 01.12.2016 av Victoria Finstad, Tina Mari Støvset. Endret 02.12.2016.

Mannen (60) ble tatt med 2,34 i promille - hevder at han nådde promillenivået på 13 minutter.

RETTEN HEVET: Tiltalte vil få dom i løpet av uken.
 

Oppdatert: fredag ble dommen kjent, og tiltalte ble dømt etter aktors påstand. Mannen fikk 30 dager ubetinget fengsel, under vilkår om at han gjennomfører Kriminalomsorgens rusprogram. Boten settes til 9.000 kroner og mannen blir fratatt førerkortet i to og et halvt år. Full førerprøve kreves dersom han ønsker å sitte lovlig bak rattet igjen. Det skriver Avisa Nordland.

Møtte ikke i retten
I februar i år var 60-åringen angivelig på jakt etter spanske appelsiner. Han skal derfor ha tatt seg ut i trafikken med sin personbil og besøkt to ulike dagligvarebutikker. Det var bare ett problem. Mannen var dritings.

MØTTE IKKE: Tiltalte møtte ikke i retten. Hevdet at han var for syk, men aktet ikke å fremlegge legeerklæring.
MØTTE IKKE: Tiltalte møtte ikke i retten. Hevdet at han var for syk, men aktet ikke å fremlegge legeerklæring.
 

Torsdag stod han tiltalt for å ha kjørt i beruset tilstand. Tiltalte møtte ikke i retten, men dommer Ingar Engelund lot ham få en sjanse til å forklare seg per telefon.

Observerte vinglete kjøring
Et vitne i saken fortalte at han tirsdag 23. februar i år var på vei ned fra Bratten i Bodø. Hans kone og hans datter på under ett år var passasjerer i bilen. Der observerte de en vinglete bil som to ganger var nede i grøften og kom over i motgående kjørefelt. Vitnet og hans familie greide såvidt å unngå en kollisjon ved å selv kjøre av veien.

Barnefaren valgte å kjøre etter tiltalte og ringte straks til politiet da tiltalte hadde parkert på egen bopel. Det tok 13 minutter før en patrulje var på plass på adressen.

Blodprøven som ble tatt cirka en time etter kjøreturen, viste en promille på 2,34.

Sekstiåringen forklarte over telefon for dommeren at han slett ikke kjørte i beruset tilstand, men styrtet ett og et halvt glass brennevin da han kom hjem, og at dette var årsaken til den høye promillen.

Skylder på is på veien
Tiltalte fortalte at han kanskje hadde vært på fest dagen før. Derfor våknet han sent denne tirsdagen, hvorpå han drakk en lettøl. Senere tok mannen på seg sine crocs og kjørte til to av sine nærbutikker. Det var da mannen skulle ha møtt den lille familien, som mistenkte promillekjøring.

Mannen hevder at glatt kjørebane var årsaken til vinglete kjøring og at han ved to anledninger skled ut i grøften.

- Jeg fór i alle forbaskede himmelretninger, forklarte mannen retten per telefon.

Drakk lite, hadde skyhøy promille
Da politiet ankom stedet, var tiltalte sterkt beruset og motoren på bilen hans var så varm at politibetjenten ikke kunne ta i den. Patruljen tok mannen med seg og siktet ham for promillekjøring.

Da politiet kjørte ham til legevakta for å ta blodprøve, skal mannen ha nektet for å ha kjørt bilen. I telefonen under rettssaken hevdet tiltalte at han hadde kjørt, men at han ikke var påvirket da kjøringen fant sted. 

AKTOR: Aktor i saken var Stian Pedersen Mojlanen.
AKTOR: Aktor i saken var Stian Pedersen Mojlanen.
 

Kan vente dyr straff
Påtalemyndigheten, ved aktor Stian Pedersen Mojlanen, la fram påstand om 30 dager betinget fengsel dersom tiltalte gjennomfører et rusprogram. I tillegg må mannen punge ut med 42.000 kroner i bot, subsidiært 15 dager fengsel, og taper førerretten i to år og seks måneder. Aktor la dessuten ned påstand om at tiltalte skal betale saksomkostninger.

Til tross for kravet om rusbehandling, presiserte tiltalte at han slett ikke misbrukte alkohol på noe tidspunkt i livet, men at han hadde hatt et problem med sovepiller.

Tiltalte nektet straffskyld og skal få dom i løpet av uken.