Rettssaken etter brannen på Hunstadsenteret: Risikerer flere år i fengsel

Publisert 02.12.2016 av Kai J. Kristoffersen, Ingrid M. Ramberg. Endret 03.12.2016.

5. desember begynner rettsaken mot mannen som står tiltalt for å ha forårsaket totalskaden på Hunstadsenteret.

Storbrann:
Hunstadsenteret ble totalskadet og måtte rives etter storbrannen i 2015.

"Mordbrannparagrafen"

 

Straffeloven (1902) paragraf 148: Den som volder ildebrann, sammenstyrtning, sprengning, oversvømmelse, sjøskade, jernbaneulykke eller luftfartsulykke hvorved tap av menneskeliv eller utstrakt ødelæggelse av fremmed eiendom lett kan forårsakes, eller som medvirker hertil, straffes med fengsel fra 2 år inntil 21 år, men ikke under 5 år såfremt noen på grunn av forbrytelsen omkommer eller får betydelig skade på legeme eller helbred.

24. juni 2015 kom meldingen om at Jysk i underetasjen på Hunstadsenteret stod i full fyr. Brannmannskapene brukte nesten et helt døgn på å få kontroll på brannen. Den ekstreme varmen påførte bygningen så store skader at Hunstadsenteret senere måtte rives.

Tiltalt for mordbrann
15. juli samme år ble en mann i begynnelsen av 20-årene pågrepet i Bodø. Han var mistenkt for å ha påtent Jysk-butikken under Hunstadsenteret på to steder. Cirka ett år etter brannen, 20. juni 2016 ble mannen tiltalt for å ha brutt paragraf 148 i straffeloven (1902) den såkalte «mordbrannparagrafen» . Også paragrafene 292 jf. 291 vil bli tatt i bruk, ettersom brannen forårsaket stor skade på annen eiendom. 

Dersom Bodø-mannen blir dømt, må han belage seg på minst to år i fengsel.

Stor belastning
Ifølge forsvarer Hilde Guldbakke stiller tiltalte seg uforstående til tiltalen. Han holder fast på sin tidligere forklaring om at han er uskyldig.
- Naturlig nok har ventetiden fra pågripelsen til nå vært en stor belastning når han ikke har gjort det. Tiltalte ønsker bare å bli ferdig med rettssaken og komme seg videre, forteller Guldbakke.

Langvarig rettssak
Rettssaken begynner klokken 0900 på mandag 5. desember. Det er satt av totalt åtte dager i retten, men statsadvokat Thor Erik Høiskar presiserer at det ikke nødvendigvis vil vare så lenge.
- Vi snakker om reelt 5-6 dager. Grunnen til at vi har satt av så mange dager, er at vi har rundt 30 vitner, forklarer Høiskar. 

Mulig erstatningskrav
Skaden som brannen forårsaket var omfattende, men ingen forsikringsselskap har ennå meldt om noen erstatningskrav. 

Det kan komme senere, mener statsadvokaten.
- Om forsikringsselskapet skal reise erstatningskrav, vil det bli et sivilt søksmål i etterkant. På grunn av antall vitner i saken, har vi valgt å kun fokusere på det strafferettslige. Det har blitt gjort skade for hundretalls millioner av kroner, så det vil nok bli en stor nok sak i seg selv, sier Høiskar.