Per Arne så at mange slet i jula. Så tok han affære

Publisert 02.12.2016 av Michael R. Jensen, Torbjørn Kosmo. Endret 02.12.2016.

Juletiden nærmer seg, og det er en tid mange føler seg ensom, men da er det godt å ha organisasjoner som Kirkens Bymisjon og bidragsytere som Per Arne Solvoll.

Hjelpende hånd:
Per Arne Solvoll hjelper mange Bodøværinger som ikke har det så enkelt i julen, via Facebook-gruppen "Hjelp til å hjelpe andre i Bodø".

I Bodø er det flere tilfeller av personer som er ensomme i julen, og Per Arne Solvoll opprettet en Facebook-gruppe i 2014, for å gi personer fra Bodø en bedre juletid.

- Jeg vet om tilfeller hvor folk er ensomme i julen, og det har vært saker om dette de to siste årene, forteller Per Arne Solvoll, administrator i gruppen «hjelp til å hjelpe andre i Bodø».

Hjelp til å hjelpe andre
Facebook-gruppen ble opprettet i julen 2014 og skulle den gang være et juletilbud.

- Gruppen har utviklet seg i løpet av disse to årene, for å få fokus på at folk har behov også utenfor juletiden, forklarer Solvoll.

Anonymitet
I gruppen er det fullt mulig å være anonym om man skulle ønske det, og inntrykket er at folk generelt er hjelpsomme.

- Innleggene legges ut anonymt, dersom vedkommende ønsker dette. Man kan også legge ut på vegne av andre. Deretter tar man en nærmere prat på innboks, om potensielle kandidater melder interesse til å hjelpe dem det gjelder, forklarer Per Arne Solvoll.

Solvoll hedrer Bodøs befolkning, og gleder seg over deres engasjement for å hjelpe andre.

- Jeg føler absolutt at Bodø-folket er hjelpsomme, de stiller opp for de som trenger det. Men man er nødt til å ha interesse og guts til å kunne dele denne type informasjon. Det er alltids noen som vil kunne sørge for at julen blir koseligere da, slår Solvoll fast.

24/7 tjeneste
Per Arne Solvoll er ikke den eneste som ønsker å hjelpe ensomme i julen.

Henvendelser til Kirkens Bymisjon:

• I snitt får Kirkens SOS ca 400 henvendelser per dag.
  • I de ni første månedene i år mottok Kirkens SOS i underkant av 170 000 henvendelser. I 2015 var det totalt litt over 215 000 henvendelser.

Kirkens SOS er en virksomhet i Kirkens Bymisjon i Bodø, der frivillige tar imot henvendelser til enhver tid.

- Det er mange Kirkens SOS-sentre i landet og til sammen utgjør det en 24-7 tjeneste. Det er frivillige medarbeidere som sitter på telefonene. I Bodø har vi rundt 30 frivillige som tar imot henvendelser på telefon, chat og SOS-meldinger, forteller Inger Johanne Lindahl virksomhetsleder i Kirkens Bymisjon Bodø.

Ensomhet i jula
I Bodø handler rundt en av tre av alle henvendelser til Kirkens Bymisjon om ensomhet, og tallene øker i høytidene.

- Henvendelser som handler om ensomhet eller ønske om å bare snakke litt, ligger rundt 30 prosent. Det varierer litt fra måned til måned, men i måneder med høytider og ferietid går det litt opp, forklarer Lindahl.

Studentprest:
Svein Valle ved Nord universitet får henvendelser angående ensomhet. Han påpeker da at julen kan være en fin tid for ensomme studenter.

Studentprest ved Nord universitet Svein Valle, forteller at han ofte får inn

studenter som sliter med ensomhet, og julen er intet unntak.

- Det en del studenter som føler seg alene gjennom semesteret, som kommer innom meg. Flere har ingen nære venner når de kommer til en ny plass, de har vansker for å bli kjent med noen og har hybelsyke, sier han.

Åpent i jula
Kirkens Bymisjon i Bodø har flere arrangementer og møteplasser, som er åpne i juletiden.

- Våre virksomheter som Brua, Batteriet, Englefabrikken, Jobb 1 og Møtestedet har flere arrangement for våre beboere, arbeidere, gjester og frivillige. Før jul arrangerer vi også julebord flere steder, forteller virksomhetslederen.

Møtestedet er Kirkens Bymisjons kafé for trengende. De holder åpent i nye lokaler, tre dager i uka fra og med 6. desember.

HJELPER TRENGENDE:
Kirkens Bymisjon får mange henvendelser angående ensomhet i julen. Inger Johanne Lindahl forteller at de har flere tiltak for å bedre juletiden.

- Det er rom for alle som trenger et sted å være. Her serveres mat og mye kaffe. Vi har åpent på julaften formiddag og tre dager i romjula, sier Inger Johanne Lindahl.

På julaften er det Alternativ jul som holder åpent, for de som måtte trenge et sted å være på julaften.

- Kirkens Bymisjon har ikke eget arrangement på julaften, men støtter opp under dette arrangement. Dette er et flott tiltak for alle som ønsker å dele jul med noen, enten som gjest eller gjennom frivillig arbeid, forteller Lindahl i Kirkens Bymisjon.

- Ta kontakt
Kirkens SOS sitt råd er å ta kontakt hvis du trenger noen å snakke med.

- Å få sette ord på det som er vanskelig føles befriende for de aller fleste. Det er alltid godt å snakke med noen uansett grunn, så ta kontakt på telefon eller chat, sier Inger Johanne Lindahl.

Hun tilføyer:

- Vi har alle et ansvar for hverandre. Vi oppfordrer alle til å ta kontakt med naboen, si hei eller smil til personen ved siden av deg på bussen. Det koster så lite å se den andre i øyne.

Studentpresten slår fast at problemer knyttet til ensomhet, kan være like komplisert som det er enkelt å gjøre noe med.

- Det er vanskelig å gjøre folk mindre ensomme, fordi kontakt med andre er det som kan motvirke ensomhet. Man kan være ensom selv om man er sammen med mange andre, og det kan være vanskelig, forteller Valle.

På den andre siden er det bare er en ting, som kan fungere mot ensomhet.

- Man må prøve å gi av seg selv for å få litt tilbake. Rådene er å være sosial med folk rundt seg, og løft blikket og prøv å utfordre deg selv i sosiale settinger, slår Svein Valle fast.