Tiltalte kjøpte bensinkanne og bensin dagen før brannen

Publisert 05.12.2016 av Kai J. Kristoffersen, Ingrid M. Ramberg. Endret 05.12.2016.

Mannen som står tiltalt for å ha startet brannen på Hunstadsenteret erklærte seg ikke skyldig.

 
Forsvarer Hilde Guldbakke i samtale med politiadvokat Øyvind Rengård.

24. juni 2015 kom meldingen om at Jysk i underetasjen på Hunstadsenteret stod i full fyr. 

Mandag begynte rettssaken mot mannen som står tiltalt for å ha forårsaket brannen. 

Flere detaljer om denne saken kan du lese i vår forhåndssak her.

Da rettssaken startet mandag morgen, erklærte tiltalte seg ikke skyldig, i henhold til tiltalen.

Nytt i saken er at det er blitt påvist bensin på to steder ved brannområdet. Dette ble markert av politihunder på stedet da den tekniske undersøkelsen ble gjennomført, og i ettertid bekreftet av teknikere i Kripos. 

Bevisgjennomgang
Påtalemyndighetene kunne fortelle om to bensinkanner som var blitt kjøpt ved to anledninger hos Jula i forkant av brannen. Det ble ikke lagt frem klare bevis på at det var tiltalte som hadde kjøpt disse bensinkannene. Tiltalte fortalte senere i sin forklaring at han kun hadde kjøpt en bensinkanne. Dette skjedde dagen før brannen, altså en annen dag enn de aktoratet viste til.

Usikker på bensinkannene
Tiltalte forklarte at han så en havarert bil den 23. juli på vei til jobb, og spurte om vedkommende trengte hjelp. Han fikk deretter penger for å kjøpe en bensinkanne og bensin til vedkommende, som hadde gått tom for bensin. Tiltalte hevdet at han hadde kjøpt en 20-liters kanne og fem liter bensin til vedkommende, men i politiavhøret sa han at det var en kanne på seks liter.

- Hvordan forklarer du at du sa at du kjøpte en kanne på seks liter?
Jeg har ikke noe godt svar på det. Dette var en stressende periode, så jeg må bare ha husket feil.

Tror selv det ble påtent
Tiltalte ble spurt om mulighetene for at noen kunne ha kommet seg inn nødutgangen på Jysk, samt om det fantes noen annen måte å komme seg inn på. Han sa at det ble gått runder før stengetid for å sjekke at alt var låst. Ved spørsmål om hva han trodde hadde skjedd på Jysk, svarte han trodde det ble påtent, siden det ble funnet bensinspor på stedet. Han så ikke noe mistenkelig på jysk på dagen det brant.

Spilte av nødanrop
Retten fikk høre opptak av nødanropet som ble ringt inn av butikksjef på Jysk, hvor vedkommende forklarte hvordan de gjorde opptelling ved kassene da brannalarmen gikk. Butikksjefen forklarte hvordan de kunne se flammer og røyk etter de hadde evakuert bygningen, på høyre side av butikken. 

Var i vitneboksen
Tiltalte avga sin vitneforklaring, og fortalte at han var på vei ut av Jysk da brannalarmen gikk klokken 20:20. Han løp ut og lukket lagerporten på veien, før han møtte en kollega. De gikk sammen for å flytte bilene deres bort fra området. Senere samme kveld ble han avhørt av politiet som vitne.

Fortalte om pågripelsen
Tiltalte ble pågrepet 15. juli av politi i sivil bekledning. Han forklarte at han ble stoppet da han kjørte bil, og deretter arrestert. På spørsmål om hva han tenkte da han ble arrestert, svarte han at han ikke skjønte hva som skjedde. Han følte trang til å le da politiet forklarte at de hadde skjellig grunn til mistanke for at han hadde tent på Hunstadsenteret.
- Det virket for dumt, sa tiltalte i retten.

Avga falsk forklaring
Aktoratet konfronterte tiltalte med noe han sa til politiet under avhør, som senere viste seg å være løgn.

- Hvorfor dro du til Tromsø 18. - 22. juni? 
Jeg dro for å slappe av og feste med kompiser. Både tidligere og nåværende ansatte på Jysk i Tromsø og Bodø.

- Du sa til politiet at du skulle på et huntingtonseminar på sykehuset der oppe. Var det bare løgn?
Ja.

- Hvorfor løy du?
Fordi det bare var en unnskyldning for å slippe jobb. Jeg trodde saken bare ville blåse over, så jeg trodde ikke det var så viktig. Jeg trodde at opplysningene jeg oppga til politiet ville bli sagt videre til sjefen på Jysk, sa tiltalte i retten.

En person som står tiltalte nær har huntingtons sykdomiltalte brukte dette som dekkhistorie, men avviser at han hadde noen grunn til å lyve til politiet.

Forsvarer spurte om hvorfor han følte trang til å lyve til sjefen om hva han skulle i Tromsø. Til det svarte han at Jysk hadde dårlige avspaseringsordninger, og at han ikke forventet å få fri hvis ikke grunnen var god nok. Dette til tross for at tiltalte flere ganger hadde kommet tidligere og blitt igjen sent for å hjelpe til.

Det er satt av totalt åtte dager i retten, men statsadvokat Thor Erik Høiskar presiserer at det ikke nødvendigvis vil vare så lenge. 

- Vi snakker om reelt 5-6 dager. Grunnen til at vi har satt av så mange dager, er at vi har rundt 30 vitner, forklarte Høiskar overfor Nettopp.nord.no før helgen.

Retten har pause frem til tirsdag klokken 09:00, hvor flere vitner skal forklare seg.