Så mye alkohol drikker vi i Nordland

Publisert 05.12.2016 av Silje Furulund.

Desember er en måned med mange festligheter. Dette gjør at omsetningen til vinmonopolet stiger til værs.

Alkoholmåneden:
Vinmonopolet har høyere omsetning i desember.

Desember er den måneden som vinmonopolet selger alkohol med mest alkoholinnhold. Spesielt akevitten får et oppsving i desember sammenlignet med ellers i året. Nordtrønderne viser seg å være de mest akevitthungrige, foran opplendingene. 

Det er omsetningsstatistikken til vinmonopolet for desember 2015 som viser dette.

Les også: 90 000 barn rammes av foreldrenes misbruk

Store forskjeller på folks alkoholkonsum
Det er store forskjeller på folks alkoholkonsum. I Vest-Agder og Rogaland ble det i desember i fjor solgt 0,04 og 0,05 liter akevitt per innbygger. Nordtrønderne kjøpe derimot fire ganger så mye akevitt på polet med 0,19 liter per innbygger, tett fulgt av opplendingene som kjøpte 0,16 liter per person.

Nordtrønderne er ikke like opptatt av at det skal boble i glasset, som de for eksempel er i Oslo. Nord-Trøndelag hadde bunn-notering i omsetning av musserende vin med 0,12 liter per innbygger, mens Oslo topper denne statistikken med 0,35 liter musserende i desember.

Også i desember, som ellers i året, selges det mest rødvin på polet. I fjor var det innbyggerne i Troms som kjøpte mest rødvin, med 1, 89 liter per person. Troms toppet også den totale salgsstatistikken for julemåneden 2015 med 3,22 liter vin og brennevin.

Nordland følger like etter Troms med 3,14 liter, mens østfoldingene og Agder-fylkene er mest beskjedne i sine innkjøp på Vinmonopolet.