Dieselen kan bli én krone dyrere!

Publisert 06.12.2016 av Silje Furulund.

Bilpakken i statsbudsjettet innebærer en økt dieselavgift på 35 øre. Men Norsk Petroleumsinstitutt sier at prisen i virkeligheten kan stige med hele 1,09 kroner.

Dyrere diesel:
Dieselen kan bli én krone dyrere.

NRK skriver at en slik prisøkning kan koste bileierne 3,3 milliarder kroner. Dette er basert på en beregning som Norsk Petroleumsinstitutt har gjort for Bergens Tidende (krever abonnement)

Budsjettavtalen går inn for at minst 20 prosent av drivstoffet som selges i 2020, skal være biodrivstoff. Dette vil øke literprisen på diesel med 74 øre i tillegg til avgiften, i følge beregningen.

Statsminister Erna Solberg bekymrer seg ikke over at beslutningen om å øke andelen biodrivstoff i Norge vil koste forbrukerne penger.
- Det må vi leve med, og det er også Frp med på, selv om også vi er opptatt av at skatter og avgifter ikke skal øke, og at det skal være mulig for folk å ha en bil, sier Solberg til Bergens Tidende.

I Oslo kan det bli forbud mot diesel
I tillegg til at dieselprisen blir høyere, kan det også bli forbud mot diesel i Oslo ved akutt luftforurensing, i følge Dagsavisen. I en ny forskrift fra byrådet i Oslo vil forbudet gjelde fra klokka 06.00 til klokka 22.00 på aktuelle dager.
– Folkehelseinstituttet har beregnet at 185 av innbyggerne våre dør tidligere enn de ellers ville gjort som følge av luftforurensning. Dieselkjøretøy har vesentlig høyere utslipp av helseskadelige partikler og nitrogenoksider enn kjøretøy med andre energibærere, sier byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen, til Dagsavisen.