Høie skriver avtale med næringslivet for å gi oss mindre søtt, salt og fett

Publisert 06.12.2016 av Kine Mariell Vestegaard. Endret 06.12.2016.

Tirsdag har helseminister Bent Høie signert en avtale med næringslivet for å redusere nordmenns inntak av sukker, fett og salt fra dagligvarer.

SØTT OG FETT:
Folk skal spise mindre usunne matvarer. Det er i hvert fall målet til helseminister Bent Høie.

De kaller det en «intensjonsavtale om tilrettelegging for et sunnere kosthold». 

Avtalen forplikter myndighetene, dagligvarekjedene og deres produsenter og levrandører til å få ned inntaket av sukker, salt og fett. 

Nordmenns gjennomsnittlige saltinntak er planlagt redusert fra ti til syv gram per dag innen 2025. Dette er første gang matvarebransjen og myndighetene går sammen om å forplikte seg til en slik avtale.

– Disse målene stiller enda sterkere krav til hele matbransjen, og til myndighetene. Handelen ønsker å bidra til en ytterligere styrking av folkehelsearbeidet. Engasjementet for temaet er sterkt, sier direktør for dagligvarehandel i hovedorganisasjonen Virke, Ingvill Størksen til VG.

Direktør for NHO Mat og drikke, Petter Haas Brubakk, er også godt fornøyd med det han tror blir et viktig samarbeid.

Tiltakene opp til butikkjedene

Det er ingenting i avtalene som forteller hvordan dette skal gjøres. De er enige om at det er opp til hver enkelte butikkjede siden de også har forpliktet seg til å få ned forbruket av sukker, fett og salt.

– Vårt tiltak er avtalen og samarbeidet, og det er hele poenget. Når vi i den avtalen er helt konkrete på at vi skal redusere sukkerinntaket med 12,5 prosent innen 2021, må bransjen også forholde seg til det. Da blir tiltakene opp til dem, sier Høie.

Brubakk er enig med Høie og mener det må tenkes langsiktig i en slik utvikling slik at forbrukerne kan venne seg til det.

– Avtalen er uttrykk for at vi må jobbe med dette over lang tid. Endrer du det brått fra en dag til en annen så kompenserer forbrukerne kanskje med å salte mer. Gjør man det med produktinnovasjon, så vil vi venne oss sakte til det. Det er viktig, sier Brubakk.