Suksess med tran

Publisert 29.03.2017 av Håkon Fossen. Endret 29.03.2017.

Ole Jørgen Actander driver et trandamperi på Røst, men det var ingen selvfølge at det skulle bli slik.

HOLDER KOKEN:
Ole Jørgen Actander har ingen planer om å gi seg med trandamping enda.

Ole Jørgen Actander kommer fra Ballstad i Lofoten. Han er egentlig pensjonist, men jobber fortsatt for fullt på trandamperiet sitt. I tillegg driver han med litt tørrfisk på siden. Lengden på arbeidsdagene varierer i forhold til hvor mye trandamperiet mottar av fiskerester, men på det aller meste jobber han opp mot 18-19 timer om dag. Han har ingen planer om å gi seg så lenge helsa er god.

Det var på Ballstad tran-karrieren startet. Sykdom gjorde at han ble forespurt om å drifte et trandamperi på hjemstedet. I 1994 fikk han også  muligheten til å starte opp på Værøy.

Selv om han drev et trandamperi på Værøy, besøkte han også Røst en gang i blant. Det var under et av disse besøkene planen om å opprette et trandamperi der også startet. Han satt å drakk kaffe med en god bekjent, og stilte et spørsmål om hvor mye fiskelever (tran er en olje som utvinnes fra fiskeleveren) som ble kastet. Da han fikk vite hvor mye det var svarte han, litt på fleip:

DAMPING:
I disse fire baljene foregår det damping. I baljen nærmest til venstre er tranen drikkbar. FOTO: Haakon Fossen

- Det er her det burde vært trandamperi.

Så gjorde han seg klar til å dra tilbake, og på båtturen på vei til Værøy fikk han en telefon om at alt var ordnet, fiskenæringen var villig til å være med og de hadde funnet en tomt, og da var hjulene i gang.

Så i 2000 startet han opp et trandamperi på Røst. I motsetning til det på Værøy, som var av det eldre slaget og begynte å bli litt slitt, ble det på Røst splitter nytt. Frem til i 2007 drev han både på Røst og Værøy, men etter og ha drevet det på Værøy i 13 avviklet han der.

- Så det som egentlig var en helt vanlig tur til Røst endte opp med å bli den dyreste koppen med kaffe jeg noensinne har drukket, sier han og ler.

Etter 17 års drift på Røst, holder han forsatt koken. Han har i dag tre ansatte og driver og bygger et fryseri. Han leverer i hovedsak tran til Møllers Tran, og anslår at han mengden han leverer er på 300-500 tonn i året. Alt dette på grunn av noe han sa over en kopp kaffe.