En moderne prest

Publisert 29.03.2017 av Vegard Bjelland.

Å være sokneprest i en så liten kommune som Røst kan by på problemer. Det er lett å bli et samtaleemne på den lokale puben. Gaute Granlund sin løsning ble å være seg selv fra første stund. 

ALTERSKAPETS HISTORIE:
Det ble gitt av Prinsesse Elisabeth av Nederland i 1520, som takk til høyere makter for at hun overlevde en sjøreise i full storm.

Gaute Granlund satt på T-banen i Oslo da det dukket opp en annonse om stilling som prest på Røst, et sted han aldri hadde hørt om. Han valgte å søke på stillingen, endte opp på et intervju, og fikk tilbud om jobben. Den nyutdannede presten bestemte seg for å dra til Røst for å sjekke forholdene og å møte lokalbefolkningen. Den første desember satt han seg på flyet og dro til den ytterste kommunen i Lofoten.

Hva møtte deg da du gikk av flyet?

- Det var mørkt, full storm og unnskyld uttrykket, men jeg tenkte hva i helvete gjør jeg her, sier presten.

Hvorfor ble du værende?

- Etter å ha møtt folkene på Røst, så bestemte jeg meg for å gi det to år. Jeg sitter her enda, så to år ble fort til fem, forteller han smilende.

Et knyttet samfunn

Røst Kirke:
RØST KIRKE:

Kirken er et samlingssted for øyboerne i gode og tunge stunder.

Kirken er et viktig sted for beboerne på Røst. Granlund tror dette har med nærheten til havet og gjøre. I all tid har fisking vært ett av de farligste yrkene man kan drive med. Opp gjennom årene har det skjedd ulykker og da trekker folk til kirken. Det bor rundt 500 mennesker på øya, og alle kjenner alle. Når det er konfirmasjon, bryllup eller dåp så fylles kirken opp og nesten hele øya er representert, forteller han.

Soknepresten har hele tiden vært åpen om sin homofile legning, og han forteller at det aldri har vært et problem på Røst. Han forteller videre at det å være prest er et utrolig sterkt yrke, spesielt på en øy hvor man blir kjent med alle.

- Jeg ble tatt veldig godt imot og har vel vært i de fleste husene på øya, men det sterkeste med jobben er at man møter folk i både sorg og glede.  

Inne i sitt femte år:
INNE I SITT FEMTE ÅR:

Gaute Granlund er sokneprest og har vært det på Røst i fem år. Planen var å bli i to år, nå er han inne i sitt femte år. 

 

Gaute avslutter samtalen med å fortelle om at han har søkt seg bort fra Røst, etter fem år på den idylliske øya er han klar for nye utfordringer.

- Jeg har søkt meg bort, men jeg elsker Røst. Jeg har en drøm om å kjøpe meg et hus her når jeg pensjonerer meg, så kan jeg sitte og se ut mot havet mens jeg sipper på en gin and tonic.