Tysfjord deles mot sin vilje

Publisert 29.03.2017 av Margrete Soløy, Synnøve H. Svendsen. Endret 01.04.2017.

Imot politikerens vilje har Regjeringen bestemt at Tysfjord kommune skal deles i to. Drag skal sammen med Storjord gå til Hamarøy, mens Kjøpsvik blir slått sammen med Narvik og Ballangen.

Kommunestyremøte
Det går hett for seg når politikerne diskuterer viktige saker, slik som kommunedeling. 

 Løsningen er ikke like populær hos alle i kommunen, men noen er positive. Blant dem finner vi den samiske språkkonsulenten Lars Theodor Kintel fra Drag, og radiomann og leder i Hamarøy Frp, John-Ludvik Jakobsen.
- Som ansatt i kommunen kan jeg kanskje ikke mene så mye, men jeg bor jo selv på sørsiden av kommunen og samisk språk er veldig viktig for meg. Sett fra et språkfaglig synspunkt er denne beslutningen veldig bra begrunnet, forteller Kintel.

20170321_132401
Positiv til kommunedeling

Lars Theodor Kintel er svært positiv til det regjeringen har bestemt angående splittelse av Tysfjord Kommune

Splittelsen av kommunen vil nemlig føre til at den samiske delen vil høre til Hamarøy, som har vært svært positiv til samisk kultur og språk hele veien, noe Narvik ikke har vært.

Kintel forteller videre at denne splittelsen selvfølgelig vil påvirke de ansatte i den nåværende kommunen, men at han uansett får beholde jobben sin som samisk språkkonsulent.
- At vi blir påvirket er noe vi har vært forberedt på, for kommunen skulle jo uansett gå sammen med Narvik og Ballangen, så nå blir det bare en ekstra kommune å forholde seg til. Dette blir veldig spennende, sier han.

John-Ludvik Jakobsen var til stede under kommunestyret på rådhuset i Kjøpsvik, der han tok opp kommunestyremøtet til sin radiosending på Hamarøy. Som Frp- politiker er Jakobsen svært positiv til det regjeringen har bestemt.
- Vi i Fremskrittspartiet ser veldig positivt på få en deling, for vi vet at flertallet av folket i Tysfjord ønsker en deling av kommunen. Det mest positive med dette er at den samiske språkforvaltningen blir ivaretatt, sier han.