Bassenget har stått tomt i nesten ett tiår - nå lover ordføreren endring

Publisert 31.03.2017 av Per Atle Karlsen.

De er omringet av vann på alle kanter og fiske er primærnæringa, til tross for dette har befolkningen på Værøy vært uten svømmebasseng i nesten ti år, og flere barn har ikke fått den svømmeopplæringa som loven sier at de skal ha. 

UBRUKT:
Dette bassenget har stått ubrukt i nesten ti år, nå skal det snart fylles med vann igjen.

Etter utallige møter, diskusjoner og mye fram og tilbake ser det nå ut til at Værøys befolkning endelig skal få benytte seg av bassenget igjen. 

Siden bassenget ble stengt i 2007 som følge av manglende vedlikehold har befolkningen vært uten svømmeopplæring, til tross for at dette er lovpålagt. Nå lover ordfører Dagfinn Arntsen at bassenget snart skal åpnes igjen. 
- Det er opplagt at vi må ha et fungerende basseng på øya, og dette er noe mange har kjempet for. Nå ser det endelig ut til at vi får det på plass igjen, og vi regner med at det blir tatt i bruk i løpet av våren eller høsten 2017, men det er fortsatt noe arbeid som gjenstår, sier han. 

Prioriteringer og penger
Da bassenget ble stengt for drøyt ti år siden på grunn av sopp, dårlig vedlikehold og at det ikke var i forskriftsmessig stand, var planen å få det opp igjen så fort som mulig. Slik ble det altså ikke. 

DSC_0033
LOVER ENDRING:

Ordfører på Værøy, Dagfinn Arntsen, lover at bassenget snart skal stå klart igjen.

- Det er trasig at det har vært sånn, men jeg tror det blir for enkelt å bare skylde på politikerne. Jeg tror det skyldes en skrekk for pengene. Det har kanskje vært tenkt at det er for tøft å bruke 20 millioner, men en gang må det gjøres, og nå gjør vi noe, sier ordføreren. 

Rådmannen i kommunen, Frank Hansen, mener ting bør settes i et større perspektiv. 
- Det er mange utfordringer i en så liten kommune.  Basseng  er høyt på prioriteringslista, men det er også andre ting som må prioriteres. Vi må ha sykehjem, barnehage, lege. Det er jo der utfordringene ligger, slår han fast. 

Bryter loven
Til tross for at det er lovpålagt med svømmeopplæring i grunnskolen, har altså bassenget vært nedprioritert i nesten et tiår. 

- Vi er fullt klar over at det er lovpålagt, samtidig tror jeg det er slik at de fleste kan å svømme. Øyfolk er jo et rikt folk som reiser mye til varmere breddegrader, slik at ungene får lov til å prøve seg. Men det er absolutt kritisk og burde ha vært på plass, sier ordføreren. 

Skal stå ferdig i løpet av året
Nå er det altså sagt, at bassenget som har vært på Værøy siden 1967, igjen skal åpnes. 

- Vi har nå gjennomført tiltak for å prøve å forlenge levetiden til bassenget. Nå er det en del godkjennelser som skal gjøres, men vi håper at det er oppe å gå fra nytt skoleår, med mindre noe annet bryter inn, sier rådmann, Frank Hansen. 

Men det er fortsatt noe arbeid som gjenstår før det er helt klart til åpning, det arbeidet er vaktmesterne ved skolen, Odd Eivind Kristiansen og Geir Jakobsen som tar seg av. 
- Det mangler fortsatt en god del på det branntekniske, ettersom det er flere dårlige løsninger slik det står nå, men det kommer seg, sier Jakobsen. 

De mener det er kritisk at bassenget har vært stengt så lenge. 

- Det ble jo egentlig stengt på grunn av sopp, noe som egentlig var ufarlig. Det er dumt altså, det er livsviktig med et basseng på øya, sier Kristiansen, før han legger til: 
- Noen har jo til og med dratt til syden for å lære barna å svømme, det blir for dumt. 

Avgjørende med frivillig arbeid
Når de startet arbeidet med å renovere bygget, var det mye som måtte gjøres.  

- Vi måtte jo bytte ut alle vinduene på bygget, og bare der er jo snakk om flere millioner kroner. I tillegg har vi satt inn ny ventilasjon, og vi jobber nå med å utbedre mugg-problemet som er i dusjene, sier Kristiansen. 

Nye vinduer:
NYE VINDUER:

Alle vinduene inn til bassenget er nå byttet ut som en del av renoveringen. Det er kun den delen av bygget der bassenget ligger som har fått nye vinduer i første omgang.

Han forklarer at frivillig arbeid har vært avgjørende faktor for å komme dit de er i dag. 

- Uten frivillige har ikke dette gått. Jeg vil anslå at mellom 60-70 prosent av alt arbeidet innvendig er gjort gjennom frivillig arbeid og det har blitt gjennomført flere dugnader. Det viser bare hvor mye dette faktisk betyr for folk, avslutter han.