- Det handler om å være første mann til mølla

Publisert 31.03.2017 av Maja Johnsen. Endret 31.03.2017.

Skreisesongen er i gang, og ungdommene i Moskenes kommune strømmer til fiskekaia for å skjære torsketunger. - Konkurransen er stor, og det handler om å være første mann til mølla, sier 14 år gamle Alida Synnøve Benonisen. 

GOD TEKNIKK:
Alida S. Benonisen har erfart fra én tidligere sesong at det gjelder å ha god teknikk når man skjærer torsketunger

Skreien gyter utenfor Lofoten  i februar, og den såkalte vintersesongen for skreien varer som regel fra sen februar til sen april, men den kan også variere. Skreien fra Lofoten er ikke bare kjent lokalt, men etter at fisken har kommet opp fra fiskebåtene, leveres den på et fiskemottak, og det er her ungdommene venter spent på å få skjære torsketunger.

Torsketungene selger de via fiskemottaket eller privat, noe som gjør at de kan få tjent seg noen kroner i disse vintermånedene.

IMG_7005
FRA HAV TIL LAND:

Hvert torskehode blir etterhvert hengt opp på hjeller, som da får tørke sammen med tørrfisken. Videre blir de sendt til utlandet, hvor de som oftest blir malt om til fiskemel.Fin erfaring for ungdommene

Alida S. Benonisen forteller at det å kunne bruke ettermiddagene og helgene på å skjære tunger, er en fin måte på å lære seg litt om arbeidslivet. Hun holder motivasjonen oppe, da Lofotværet kan være noe utfordrende, ved å tenke på de pengene hun kommer til å tjene etter hvert. - Pengene skal gå til blant annet PC og andre ting som jeg kanskje ønsker meg etter hvert, forteller Alida Benonisen. - Og selvfølgelig går litt inn på sparekontoen, sier hun med et smil.

På kaia på Sørvågen i Lofoten, står det fire ungdommer å venter på at neste båt skal levere dagens fangst. De har hver sin plass inne på fiskemottaket Øyvind Arntzen A/S, og mellom slagene er det godt å ta seg en liten pause.

IMG_7006
RESERVERT:

Ungdommene plasserer seg på hver sin plass, med utstyr, klare til å skjære torsketunger.

"Lettjente penger"
En tungskjærer kan tjene opp til flere tusen på en skjæresesong.

- Jeg tjener mellom 15.000 og 20.000 på én sesong, men alt kommer an på motivasjonen, sier den 14 år gamle jenta. Alida forteller også at noen dager kan det være lite fisk som blir levert, og da gjelder det å være først ned på kaia, og ikke minst det å være rask å skjære.