Kulturskatt gjemt i kirke: - Folk trodde ikke sine egne øyne

Publisert 31.03.2017 av Per Atle Karlsen.

Fisken er ikke det eneste Værøy har å by på, her finner man nemlig også Lofotens eldste trekirke.

ELDST I LOFOTEN:
Værøy gamle trekirke er den eldste i hele Lofoten.

For på nordsiden av øya står kirka som i dag heter "Værøy gamle kirke". 

Der har den stått siden 1790, og siden den gang har den betydd noe helt spesielt for lokalbefolkningen på Værøy. 

- Denne kirka betyr enormt mye for folket her på øya. Vi har jo en kirke på sørsiden av øya også, men det blir ikke det samme. Det blir ikke jul uten en julegudstjeneste her, smiler kirketjener i Værøy menighet, Elisabeth Persen. 

Lofotens eldste trekirke
Kirka som i dag er en av de største severdighetene på Værøy ble bygd i Kabelvåg i 1714 og den sto ferdig 1740. I 1799 ble kirka fløta til Værøy over havet. 

- Planen var jo egentlig at kirka skulle stå på sørsiden av øya, der folk bor, men under fløtinga av kirka ble den tatt av storm, og alt av tømmer ble skylt i land på nordsiden. Dette tok folk som et tegn fra gud, og siden har den stått der, forteller Persen. 

Det har seg faktisk slik at trekirka på Værøy som kan huse 200 mann, er den eldste trekirka i hele Lofoten, noe befolkningen på øya selvfølgelig er stolte av. 
- Det er selvfølgelig stas, og det skaper jo også litt interesse til de som kommer hit, sier Persen. 

Tydelig aktivitet
Persen forteller også at det har blitt oppdaget aktivitet i kirka. 
- Kirka står jo på en gammel kirkegård, og under renoveringen for noen år siden var det noe som fant et ben under kirka. De tok det opp, men fikk fort beskjed om å legge det tilbake. Når de gjorde det gikk strømmen, så det er tydelig at det er litt småaktivitet her, smiler hun. 

Til tross for dette, tror hun ikke at det er noe å frykte. 

- Nei, det tror jeg ikke. Jeg er ikke redd for å være alene her, for det er ingen som vil oss noe vondt. Jeg synes det er spennende at det er litt liv her. 

Full av historie
Ikke nok med at Værøy gamle kirke er Lofotens eldste trekirke, den ble også i sin tid brukt som valgkirke. 
- Den ble brukt som valgkirke i 1814, og de første rundene av valgene til riksforsamlingen i 1814 ble gjennomført her, forteller Persen. 

I kirka finner man også flere gjenstander som er litt utenom det vanlige. 

- Det er mye historie her. Vi har blant annet alabastfigurer på altertavla som stammer fra England, og de er fra rundt 1430, sier Persen. 

Men alabastfigurene er ikke de eneste kulturskattene som er gjemt i kirka. 
- Vi har også en messehagel i kirka, det er det presten har på under nattverd og i høytider, og den er det ingen som vet hvor kommer fra. Den har bare alltid vært her, og den er fortsatt i bruk den dag i dag, forklarer hun med et smil om munnen, før hun legger til: 

- På baksiden har messehagelen et dødningehode, så det er jo litt spesielt. Folk trodde ikke sine egne øyne da de så det, sier hun.