Han er øyas yngste fisker. Nå har han også fått sin egen båt.

Publisert 31.03.2017 av Truls Naas. Endret 31.03.2017.

Han er kun 17 år gammel. Martin Fagertun har allerede rukket å kjøpe egen båt solgt fisk. Til tross for dette, studerer han elektro - i Bodø.

STOLT BÅTEIER:
Martin Fagertun er fornøyd med sin nye båt. Selv om det konstant jobbes med båten, finner han masse motivasjon av å dra på sjøen.

Ved fergekaia står det en 33 fots fiskebåt. På dekk står en ambisiøs ung herremann ved navn Martin Fagertun. Ikledd "Værøy-bunaden", som skal beskytte mot vær og vind, ser han stolt over båten han nylig fikk. Han er øyas yngste fisker med egen båt, og har allerede solgt 100 kilo torsk. 
- Selvfølgelig er det gøy, forklarer unggutten.

I tillegg til å være en habil fisker, studerer han i Bodø sentrum. 
- Jeg går andreåret på elektro, og el-energi, sier han.

Klar framtid
Til å være 17 år, har han satt seg et mål for fremtiden. Han ønsker å fullføre lærlingtiden,  men tror ikke elektrikeryrket er fremtiden.
- Jeg ser på meg selv som en fisker, sier han. 

Fremtidsplanen til Fagertun endret seg dog for litt siden.
- Planen var å bli elektriker. Men da jeg og bestefar begynte å se på båter, bestemte vi oss til slutt for å gå til innkjøp av en båt. Vi hadde først sett for oss en type båt. Bestefar dro for å se på den, men han var ikke helt fornøyd, og vi startet å se videre. Etter en kort periode, kom vi over en båt vi likte, og kjøpe den uten å se på den, forklarer han. 

Han forteller videre at han vil utforske å bo andre steder, men til slutt vil han ende opp på Værøy. 

Tok lån via faren
Båten Fagertun nå har, er han strålende fornøyd med. Ettersom  Martin bare er 17 år gammel, kan han ikke ta opp et lån i sitt navn. Da måtte han forhøre seg med sin far, som gjerne tok opp et lån for han. 
- Da jeg fyller 18 år, blir lånet overført til meg, påpeker han.

Fagertun har i sin korte periode på planeten rukket å spare opp en slump med penger. Da han søkte om lån til å kjøpe båten, måtte han ut med en god del i egenkapital. 

- Jeg la inn mellom 50 -og 100.000 kroner for båten som kostet 430.000, sier han. 

Martin Fagertun 1
10,6 METER LANG:

Martin får kvote på 29 tonn fisk, på grunn av at båten er over 10 meter lang.

Alltid hatt en tilknytting til Værøy
Martin Fagertun kan kalles for en Værøy-patriot. Han har tilbragt store deler av livet sitt på øya, og forteller at han til slutt vil bli boende på øya. 

- Jeg bodde her først til jeg var to år gammel. Da flyttet vi inn til Bodø. Der bodde vi til jeg var fire år, og flyttet til Kjerringøy med mamma og hennes nye kjæreste. Mens pappa bodde på Værøy, ble det mye pendling frem og tilbake, forklarer han og fortsetter:

- Jeg var to uker hos mamma og to uker hos pappa. Balansegangen fungerte bra, fordi det gikk omlag to uker før jeg begynte å savne mamma eller pappa, avhengig av hvor jeg var.

Da Martin ble syv-åtte år gammel, begynte han skolegangen på Kjerringøy. Da ble det færre turer til Værøy, og han forteller at savnet ble stort. 
- Mamma sa jeg fikk bestemme selv hvor jeg skulle bo da jeg ble 12 år gammel. Valget ble selvfølgelig å flytte til Værøy, forteller han.

Da han vendte tilbake til øya han elsker, begynte han også på skole der. Der ble han værende til tiende klasse, før ferden gikk videre til Bodø by.

Studerer i Bodø
Han studerer som nevnt i Bodø sentrum, og har derfor ikke tilgang på egen båt til en hver tid. Derfor overlater han ansvaret til sin far og bestefar.
- De følger med på at båten holder seg i god stand, og at ingenting blir ødelagt, forteller han. 

Må ha kvote
Med egen båt, egen båtplass og stor motivasjon ønsker 17-åringen å være mest mulig ute på sjøen. Men for å kunne fiske trenger han en kvote. Fagertun forklarer at det finnes forskjellige typer kvote. 
- Først må man komme inn på noe som heter fiskerimanntallet. Der bestemmes det om du går under kategori A eller B, forklarer han og fortsetter:
- De som har fiske som en binæring, noe jeg har, går under A. De som fisker hele året havner i B. 

I de forskjellige kategoriene, finnes det ulike krav. Under kategori A, er det krav om en ikke kan tjene over 400.000 kroner utenom fiske, og man må tjene over 50.000 kroner per år som fisker, forklarer Fagertun videre. Om man ikke klarer kravene, mister man kvota.
- Jeg går under kategori A og er under kvote to. Det gir meg 29 tonn tilgjengelig, forklarer han. 
- De forskjellige kvotene blir bestemt ut fra båtlengden. Min båt er 10,6 meter, og derfor får jeg en større kvote enn båter som er under 10 meter, legger han til.  

Martin Fagertun og bestefaren
FÅR HJELP:

Bestefaren til unggutten hjelper gledelig til på båten.

Første fiskesalg
- Mitt aller første fiskesalg var en spesiell opplevelse. Jeg fikk solgt 100 kilo torsk, forteller han mens han legger på et smil.

Etter han skaffet egen båt, har han fått en ny respekt for de mer erfarne fiskerne.
- Jeg ser nå hvor tung jobben faktisk her. De står på og det er det respekt i, sier han. 

Han opplever selv å motta masse respekt fra erfarne fiskere.
- Alle har tatt godt i mot meg. Alle jeg møter ønsker å dele tips og råd, avslutter unggutten.