Kommer aldri til å slå an - men gud så vakkert!

Publisert 12.09.2017 av Øistein N. Falch. Endret 01.12.2017.

Susanne Sundfør er mest kjent for sitt samarbeid med Röyksopp med hitlåter som Running To The Sea og Never Ever. Albumet Music For People In Trouble er et tydelig sjangerbrudd fra Sundførs side.  

Music for the people in trouble cover
 

Music For People In Trouble

 

Artist: Susanne Sundfør
Lengde: 43:23
Sjanger: Kunstpop
Beste låt: Sound Of War
Terningkast: 5

Platen har en melankolsk åpning med låten Mantra. Dette er noe man kunne hørt en god kveld ute på en pub i Dublin, det kan tenkes at der er der inspirasjonen er hentet fra. Låten spilles kun med en akustisk gitar og Sundførs myke vokaler, før et keyboard ender det hele mot slutten og Pink Floyd-inspirerte bjeller tar oss videre til neste låt, Reincarnation. De flytende overgangene er et kjennetegn for hele produksjonen. 

Rolig fingerspill på akustisk gitar og eksistensielle strofer preger starten av albumet, og gir en varm introduksjon på reisen inn i det spektakulære Sundfør-universet.

Selve låten Music For People In Trouble med samme navn som albumet er definitivt albumets bunnivå. Den består av en rekke sci-fi-lyder kombinert med visdomsklisjéer fra det fjerne. Effektene er strekt ut hele veien til et minutt og førti sekunder før instrumentene dukker opp, og de oppleves heller ikke særlig overbevisende. Kontrasten blir spesielt tydelig når albumets svakeste låt følger Sound Of War, som er det mest helstøpte sporet i albumet. 

Følelsesspekteret når forskjellige punkter i sporet Nobody Belives In Love Anymore. Tittelen er som alt på denne platen svært selvforklarende. Låten har flere sekvenser, men er hovedsakelig rettet mot en kynisk ungdomskultur og overdreven seksualitet. 

"You’re a teasing little twister, and they’re dancers in the dark."
(No One Believes In Love Anymore
John Grant gjester albumet i den siste låten Mountianers. Motsetningene i vokalene harmoniserer godt sammen. Hvor inspirasjonen er hentet fra blir tydelig med linjen "Neck deep in black water swimming in the soil of your wasted oil". Dette gir en verdig finale på en vakker musikalsk reise. Det skulle ikke overraske meg om Susanne Sundfør har en grad i filosofi fordi teksten er et godt stykke håndtverk. Hun tar oss med på en tre kvarters reise gjennom sorg, meningsløshet, politikk, kynisme men også en stor dose kjærlighet. 

Musikken er pakket av referanser som målgruppen hennes vil kjenne seg hjemme i. 

a380746d9e378faa_org
 

Music For People In Trouble er kanskje den perfekte beskrivelsen på dette albumet. Du vil neppe høre denne musikken på VG-lista eller jevnlig på P3, rett og slett fordi i dagens musikkindustri faller konseptet litt utenfor den firkanten som avgjør hva som blir populært. Moderne folkemusikk med tunge referanser får altfor liten anerkjennelse i dagens musikkverden. Til gjengjeld vil målgruppen Sundfør treffer være svært takknemlig for at hun faktisk tør – og lykkes.