Mange endringer på Nordlandsbenken

Publisert 12.09.2017 av Vegard Bjelland. Endret 21.11.2017.

Allerede før valget var det klart at det gikk mot en stor utskiftning på Nordlandsbenken. Av de ni som ble valgt inn i 2013, var det kun tre av disse som stilte til gjenvalg. 

DEN NYE NORDLANDSBENKEN:
Fra venstre; Åsunn Lyngedal (Ap) (Foto: Narvik Arbeiderparti), Eirik Sivertsen (Ap), Mona Fagerås (SV), Margunn Ebbesen (H), Jonny Finstad (H), Kjell-Børge Freiberg (Frp), Hanne Dyvekke Søttar (Frp) (Foto: Frp), Wilfred Nordlund (Sp) og Siv Mossleth (Sp).

Eirik Sivertsen (Ap), Margunn Ebbesen (H) og Kjell-Idar Juvik (Ap) valgte å stille til en ny periode. De seks resterende plassene ble åpne for nye representanter. Alle representantene var på plass i Stormen kulturhus i Bodø, med unntak av Hanne Dyveke Søttar. Timene opp mot valgresultatet ble nervepirrende for stortingskandidatene. Arbeiderpartiet mistet to av sine plasser, mens Senterpartiet doblet sitt mandat, SV og Frp kunne også slippe jubelen løs når alle stemmene var telt.

Mandatfordeling
MANDATFORDELING:

Arbeiderpartiet gikk fra fire til to mandater, mens SV tok utgjevningsmandatet.Arbeiderpartiet skuffet stort
Årets valg ble en skuffelse for Arbeiderpartiet, ikke bare nasjonalt, men også i Nordland ble de den store taperen. Kun 26,1 prosent av stemmene i Nordland gikk til Arbeiderpartiet, dette er en nedgang på 9 prosentpoeng fra forrige stortingsvalg. Dette gjorde at Ap gikk fra fire representanter til to. Eirik Sivertsen og Åsunn Lyngedal blir Arbeiderpartiet sine representanter på Nordlandsbenken de neste fire årene.
Førstekandidaten til Arbeiderpartiet i Nordland Eirik Sivertsen, hadde håpet på i hvert fall tre representanter på Nordlandsbenken.
- For oss så er det viktig å være sterkest mulig. Vi har et politisk prosjekt der vi skal sikre arbeid til alle, og vi skal løfte eldreomsorgen. Da er vi avhengig av flest mulig representanter, sier Sivertsen.

Den store vinneren
Senterpartiet doblet sitt mandat på Nordlandsbenken og ble den store vinneren i Nordland. Både Wilfred Nordlund og Siv Mossleth ble valgt inn da Senterpartiet skaffet seg utrolige 18,6 prosent av stemmene i Nordland. Dette er en oppgang på 11,7 prosentpoeng, fra Stortingsvalget i 2013. Førstekandidat Wilfred Norlund merket tidlig i år at Senterpartiet kunne gjøre et bra Stortingsvalg.

- Medlemsveksten har vært veldig høy i alle kommuner, også i de store kommunene i Nordland dette året. Så jeg har hatt troen, sier Norlund.

Førstekandidaten forteller videre at han skulle gjerne hatt tre representanter inn på tinget.
- Nordland er et langt fylke, og hadde vi fått inn tre representanter så hadde vi klart å dekke hele fylket på en bedre måte. Når vi er to, så krever det mer reising, og Nordland er et utfordrende fylke å reise i, sier han.

Prognosene før valgkvelden viste at Fremskrittspartiet lå an til å kun få et mandat på Nordlandsbenken. Men utover kvelden ble det klart at andrekandidat Hanne Dyveke Søttar fikk slå følge med Kjell-Børge Freiberg.
- For oss er det veldig viktig at vi fikk inn to representanter. To er dobbelt så mange som en, og to drar lasset mye lettere enn en hadde gjort. Nordland er et stort fylke, og med to inn så er vi godt representert i nord, sør og midt i fylket.  Målet vårt har hele tiden vært og beholde de Stortingsplassene vi har hatt, sier førstekandidat Kjell-Børge Freiberg.

Jubel i flere partier
Sosialistisk Venstreparti kunne også juble høyt da de fikk utjevningsmandatet. Mona Fagerås fra Vestvågøy, blir å finne på Nordlandsbenken på Stortinget de neste fire årene. SV gjorde et svakt valg i 2013, og med en oppgang på 1,9 prosentpoeng så var det et fornøyd SV-bord på Stormen som kunne slippe jubelen løs.

Høyre beholdt sine to plasser. Margunn Ebbesen fortsetter i fire nye år på Stortinget, og med seg får hun Jonny Finstad. Førstekandidat Margunn Ebbesen var optimistisk før resultatene kom inn.
- Forhåpningene våre er at Høyre skal gjøre det så godt at vi både fortsetter i regjering med Erna som statsminister, og ikke minst at vi klarer å beholde våre to plasser på Nordlandsbenken, sa brønnøyværingen.
Jonny Finstad så lyst på de neste fire årene da halvparten av stemmene var opptelt.
- Hvis dette holder helt inn så skal det skal bli en ære, og en glede å representere Nordland på Stortinget. Nordland er et fylke med fantastiske muligheter. Nå skal vi få ungdommen hjem og skape nye spennende arbeidsplasser i ressursfylket Nordland, sa Finstad. 

Oppslutningen i Nordland
OPPSLUTNING I NORDLAND:

Arbeiderpartiet skuffet stort, mens Senterpartiet gikk kraftig opp fra forrige valg.