Steigtind – ikke en tur for nybegynnere

Publisert 13.09.2017 av Karoline Ulvnes. Endret 30.11.2017.

Med sine 793 høydemeter er Steigtind Bodømarkas nest største fjell, og kanskje også mest unike. Med sin særegne form har fjellet blitt en populær destinasjon – men er sikkerheten god nok?

steigtind
Steigtind er en populær turdestinasjon.

- Jeg har gått ganske mange toppturer i Bodø, men dette er helt klart en av de fineste, forteller Cecilie Rynning Andresen (23).

Mandag formiddag pakket vi sekken og satt kursen mot Skaug, en drøy mil nord for Bodø sentrum. Her begynner turløypa opp mot Steigtind, og byr på en brå start med en kraftig stigning. Dette er ikke en tur for verken barn eller uerfarne, da terrenget kan by på utfordringer.

Topptur til Steigtinden

Utfordrende
Selv om turen er en av de mest kjente i Bodømarka – byr den også på sine utfordringer. Etter ca. en time inn i turen slutter merkingen, og man blir overlatt til seg selv. I og med at fjellet har en særegen form er det lett å legge merke til, skjønte man hvilken retning man skulle gå.

ceccan
TURVANT:

Andresen er godt turvant, og hadde høye forventinger til turen. Foto: Karoline Ulvnes

- Første gangen jeg gikk her var det vanskelig å skjønne hvor man skulle gå opp fjellet. Markeringen på vei opp den bratteste trasséen er veldig dårlig, som endte i at vi gikk feil, forteller Andresen.

Ingen markering
Den siste biten av turen er heller ikke markert, og stien opp fjellet er vanskelig å få øye på fra bakkenivå.

- Vi bruker bare å markere ruta når det er Ti på Topp, som er et årlig arrangement i Bodø. Vi har heller ikke ansvar for å merke løypa, så de som velger denne ruta går på eget ansvar, forteller Marie Stabel Pettersen.

Pettersen jobber som aktivitetskoordiator hos Bodø og Omegn Turistforening, som har som målsetning at flest mulig skal komme seg ut på tur.

Grunnen til at markering blir en utfordring er fordi Steigtind ligger i Sjunkhatten Nasjonalpark, som har egne regler for hvordan markeringen skal foregå. Man må derfor søke om merking, informerer Pettersen. Hun forteller i tillegg at de ikke har mottatt noen klager på dårlig markering, og BOT har derfor ingen planer om å gjøre noen tiltak her.