Norsk filmkunst på sitt beste

Publisert 18.09.2017 av Margrete Soløy.

Joachim Trier har fått til det beste av kjærlighet, sorg, spenning og overnaturlige krefter.

PÅ GODT OG VONDT:
"Thelma" vekker liv i alle følelsene dine, både på godt og vondt.

"Thelma" gir deg frysninger over hele kroppen, fra start til slutt. Sorg, glede, redsel og spenning bobler i kroppen, og gir ikke slipp før rulleteksten ankommer skjermen. Til tross for en klassisk setting med strenge foreldre og ung "forbudt" kjærlighet, har Trier klart å lage noe nytt som vi aldri har sett før. 

Fra første scene skjønner vi at det kommer til å bli en sterk opplevelse å følge den unge jenta, Thelma (Eili Harboe). Hun er oppvokst i en sterkt troende familie med kristne verdier, men studere likevel biologi i Oslo. Dette virker svært lite populært hos de kontrollerende foreldrene, som ikke klarer å gi henne fred. Thelmas ensomhet er stor før den vakre, mystiske medstudenten, Anja (Kaya Wilkins), tar kontakt etter at Thelma får et epilepsi-lignende anfall. Forholdet mellom disse to jentene utvikles til å bli mer enn bare vennskap. Istedenfor å godta dette og hvem hun er, vil hun at alt skal forsvinne. Skam, synd og sorg tar overhånd, og skaper flere overnaturlige hendelser - hun har en evne som får ting til å skje. 

596cbb99771e7_thumbnail
EN KAMP:

Thelma (Eilie Harboe) kjemper en kamp mot sine kristne verdier og hvem hun egentlig er.

Sårbarhet
Trier leverer oss kjærligheten mellom to så vakre, men kompliserte mennesker, på en ny sensasjonell måte. Det er en sårbarhet som er til å ta og føle på. Denne sårbarheten får oss hele tiden til å heie på kjærligheten, ikke minst heie på Thelma og hennes personlige kamp mot tankene - samtidig som den gir oss et ønske om at Thelma bare skal gi slipp på all smerten. 

Kunstverk
En hver scene er nøye gjennomtenkt, og svært godt lagd. Lyd, farger og den utrolige symbolikken gjør filmen til et spektakulært kunstverk. Du blir fanget i et hvert klipp, og vil ikke gå glipp av noen detaljer. Filmens varighet er perfekt, til tross for at to timer er over på et blunk. Den intense følelsen av å være med i handlingen, får deg til å holde godt fast i stolen til filmens ende.

Dette er en norsk filmsensasjon som blir vanskelig å konkurrere med. Løp å se!