Jonassen på skolebenken

Publisert 19.09.2017 av Adrian Skaar. Endret 30.11.2017.

Emil Jonassen har gjort sakene sine bra siden han kom til Bodø/Glimt fra Odd i forkant av 2016-sesongen. I høst gikk Skiensgutten tilbake til skolebenken for å ta fatt på et årsstudium i idrett.

POSITIV:
Bodø/Glimt-spiller Emil Jonassen er godt i gang med årsstudium i idrett, og ser lyst på skoleåret.

Utenfor Nord Universitet står det en blid og tilsynelatende vanlig gutt. Til tross for fint vær kjennes Bodø-vinden på kroppen. Med sekk på ryggen ser lysluggen mot skolen, før han snur seg og sier:

-Jeg ville egentlig gå lærerutdanning, men det lot seg ikke kombinere med fotballen. Rådgiveren jeg snakka med mente at jeg burde ta enkeltfag i stedet. Da virka idrett årsstudium ganske kjekt å ha, hvis jeg for eksempel skal undervise gym. Jeg liker å være med og jobbe med mennesker, og derfor tror jeg det kan passe meg ganske fint, forteller gladgutten. 

Emil Jonassen er ikke en hvilken som helst student. Han er en del av Bodø/Glimt sitt A-lag, og er per nå på stø kurs mot eliteseriespill i 2018. Fra sin venstrebackposisjon har han levert godt spill i år. Men han er likevel tydelig i stemmen når han forteller hva han ønsker å gjøre etter at karrieren er over.

24-åringen røper at det tidligere har stått mellom å bli lærer og politi, men at han etter hvert la politiyrket til side for å gå «all in» for læreryrket. Det er fem år siden Jonassen sist gikk på skolen. I sollyset utenfor universitetet forteller han om tankegangen sin.

-Jeg har ganske mye ledig tid på ettermiddagen etter trening og slikt, og jeg ville gi det et forsøk. Idrett viste seg også å være et greit fag å kunne jobbe med på egen hånd uten å være på alle forelesninger. Det er også en grunn til at jeg valgte det, sier Jonassen. 

Jonassen og resten av Glimt trener stort sett på hverdagene klokka 10. Å få kabalen til å gå opp er ikke enkelt, men Skiensgutten forholder seg positiv og forteller at han har fått til en ordning med lærerne som har funket så langt.

- Vi ble enige om at jeg møter opp til det jeg har muligheten til. Det blir en del lesing på egenhånd selvfølgelig. Så langt har det latt seg kombinere, utdyper Jonassen. 

Har ambisjoner
Aspmyra stadion ligger drøye 20 minutter med buss fra Nord Universitet. På bussturen bortover beundrer Jonassen det fine landskapet bestående av fjell og sjø. Solen glitrer i Bodøsjøen på denne skyfrie dagen. Vel framme på Aspmyra går han inn i garderoben for å gjøre seg klar til trening. Etter en god økt møter han nydusjet i en av losjene på stadion. Mens trenerapparatet rydder opp etter treningen, innrømmer Jonassen at han har ambisjoner om et eventyr utenfor Norges grenser.

-Tiden går, og jeg begynner å dra på årene, fotballmessig. Jeg har et ønske om å spille utenlands før det hele er over. Kanskje i Danmark eller Sverige bare for å prøve å spille utenfor Norge. Det er klart at mange fotballspillere har en drøm om å spille i England og Tyskland, eller en av de andre store ligaene, men jeg har innsett at nåløyet er fryktelig trangt, sier han. 

Han vender blikket fra banen og inn i rommet, før han konstaterer at skolen er en plan B dersom fotballpengene ikke holder livet ut.

-Vi får vente å se, men at jeg begynner på skolen vil bare si at jeg har en alternativ plan dersom jeg ikke er i stand til å leve av pengene jeg tjener innen fotballen, forteller han bestemt. 

Et enkelt valg 
Etter 16 år i hjembyen Skien, og barndomsklubben Odd valgte Jonassen å ta den ca. 1400 km lange turen til Bodø. Ifølge 24-åringen var det et sportslig, så vel som et personlig valg. 

-Jeg forlot Odd fordi jeg mente jeg fikk for lite spilletid. Jeg satt mye på benken selv om jeg følte jeg var god nok til å spille i Eliteserien. Men det ble til at jeg bare spilte for B-laget i 2. divisjon. Da Bodø/Glimt kom på banen og ville hente meg var jeg egentlig ikke vond å be, forteller han. 

IMG_1796
TRIVES:

Venstrebacken var ikke vanskelig å få til Bodø, hvor han for øvrig har det bra.

At det var såpass langt hjemmefra skremte ikke Jonassen, tvert imot, det var noe som var med på å bestemme valget hans. Man kan se på han at han trives, men han retter seg likevel opp når han utdyper om valget sitt.

-Det at det var langt hjemmefra tok jeg inn over meg som en utfordring. Jeg hadde spilt i Odd hele livet mitt, og alt var trygt og godt i Skien. Det å dra litt langt vekk tror jeg var godt for meg, både som fotballspiller og menneske, forklarer Jonassen, før han fortsetter:

-Jeg trives veldig godt. I år har vi hatt en god flyt hele sesongen, vinner kamper og leder tabellen. Det er klart at det er lett å være glad og positiv da. Det hjelper også at gjengen er kjempeålreite. Vi henger mye sammen, og det er et godt miljø i laget, forteller Skiensgutten. 

Lysluggen har heldigvis en romkamerat som kan muntre han opp etter tap, nemlig hunden hans Sprocket. Han er oppkalt etter hunden til oppfinneren i barne-TV-serien «Fragglene», som originalt gikk fra 1983 til 1987. På mobilen sin viser han frem noen av de mange bildene han har av den lille krabaten mens han smiler.

Satser på opprykk 
Jonassen, i likhet med resten av Glimt og Bodø, satser nå alt på opprykket til det gjeveste selskap. 

-Vi har en forhåpning om å rykke opp, og det ser veldig bra ut så langt. Nå har vi ikke vunnet på de siste to kampene (18. september, red. anm.) og forventningene er at vi skal slå tilbake med seire og sikre opprykket så tidlig som mulig, avslutter en offensiv Jonassen, før han reiser seg opp for å dra hjem til Sprocket.