En fjelltopp i fyr og flamme

Publisert 15.11.2017 av Vilde J. Haugland. Endret 21.11.2017.

Vakker fjellnatur, deilige høstfarger og behagelige lyder fra bekkesildring er noe av hva du kan oppleve på vei til Finnkonnakken. Den nydelige utsikten kan gi deg det perfekte instagrambildet - men pass deg for mørket.

IDYLLISK:
Vi tok turen til Finnkonnakken i perfekt tid for å få med oss solnedgangen på toppen.

En sliten ettermiddag i september
En knøttliten, sort Peugeot uten bensin, to slitne jenter og en to timers lang tur i vente. Dette var situasjonen en sen ettermiddag i september da vi satt oss inn i bilen. Bak rattet satt Camilla Nordvik og vi skulle gå til Finnkonnakken. Fjellet ligger cirka to mil nord for Bodø. Etter et stopp for påfyll av drivstoff, var vi på vei mot Finnkonnakken.

- Etter åtte timer på jobb ville jeg egentlig bare sove, men heldigvis klarte vi å motivere hverandre til dra på tur. Dette er desidert den fineste turen jeg har vært på, forteller Camilla Nordvik.

ENERGIBOOST:

Det var lønnsomt for kropp og sinn med litt sosialt påfyll og noen timer frisk luft denne ettermiddagen.

FARGESPILL:

Høsten byr virkelig på farger som sprenger vakker-skalaen.

Korttenkt
Turen opp Finnkonnakken er en av Bodøs mest populære fjellturer. Og med god grunn, for her har du en tur som virkelig byr på seg selv. Turen inneholder noen bratter, lett fjellterreng og ikke minst vakker utsikt. Store deler av turen har du utsikt mot Steigtind og Litltind, andre populære fjelltopper i Bodø. Målet vårt med denne turen var å knipse gode bilder, kombinert med en treningstur. Vi ville se solnedgangen på toppen. Egentlig en usedvanlig dum ide. For når sola går ned - da blir det mørkt. Og når det blir mørkt - da ser du ikke hvor du setter beina.

TRENGER GJENNOM:

Tross en kjølig kveld med merkbar vind, kan vi lett kjenne varmen fra solen.

SOLNEDGANG:

Vakkert på toppen, men veien ned igjen ble mørkere enn planlagt.

Puls- og fjelltopper
Med sine 518 meter over havet, er Finnkonnakken er en relativt enkel tur. Men et par joggesko og en vindtett jakke kan du fint dra ut på tur. Hvis du har helsa med deg. For turen gir deg ikke bare en fin fjelltopp, men også et par pulstopper. Med dårlig rygg eller sviktende knær kan de bratteste partiene bli tøffe. Men jevnt over vandrer man i et enkelt skogs- og fjellterreng, som passer for både barn og voksne. Såfremt du klarer å plassere et ben foran det andre. Vi ble offer for et par røtter som ville rive oss over ende. Og det med hell... Tar du med deg barna på tur kan det være lurt med en god niste til toppen. Turen tar gjerne tre til fire timer.

VINDTETT:

Gode klær er viktig på toppen, sterk vind vil du møte uansett vær.

Nytt i løypa
I det bratteste partiet er det festet et robust tau man kan støtte seg i. Dette er gjort for å gjøre turen tilgjengelig for flere, forteller lokalkjente Camilla Nordvik. Tauet er relativt nytt og er et veldig fint tiltak for at turen skal være tilpasset flere. Vi hadde god bruk for tauet både på veien opp og veien ned. Litt sleipt var det i bakken. Et lite fall kunne blitt til et stort fall, uten tauet. Spesielt godt var det å ha tauet på veien ned. Vi så kun bekmørk skog foran oss, og vi visste veldig godt at det var bratt. Tauet var en god veiviser å ha. På veien opp var vi kanskje litt vel kreative i bruken av tauet...

EN HJELPENDE HÅND:

Dette tauet skal være til hjelp i det bratteste partiet på turen.

FLERBRUKSTAU:

Vi hadde det veldig gøy på tur.

Bra merket
Veien opp til Finnkonnakken er bra markert med røde merker og skilting mot toppen. I de partiene hvor det ikke er merket, er stien så synlig at du skal være flink for å miste synet av den. Jeg ville likevel ikke gått turen alene, i alle fall ikke første gangen. Turen er lang, og det kan være greit å ha en turkamerat å prate med. Og skulle du være så uheldig å komme på feil spor - eller glemmer at det blir mørkt når sola går ned - så er dere to om det.

GODT MARKERT:

Det er lett å finne frem til fjelltoppen, stien er lett synlig.

Ikke en tur for regnværsdager
Med 360 graders utsikt over Nord-Norges vakre hav og fjell, slår denne turen det meste. Hvis du i tillegg legger turen mot sen ettermiddag kan du få med deg solnedgangen fra toppen. Men pass på å være raske ned igjen, for det blir fort mørkt. Husk å legge en hodelykt i sekken! Turen er avhengig av fint vær. I alle fall om du er ute etter "wow-opplevelsen". Den vil du ikke få i regnvær og tåke. Med mindre du går for mosjonens skyld, vil du kjede deg på denne turen uten utsikten. Det er ikke til å skyve under en stol at mye av opplevelsen på turen, er utsikten.

fullsizeoutput_17e0.jpeg
SPEKTAKULÆRT:

Vakker solnedgang fra Finnkonnakken med Lofotveggen i bakgrunn.

Helskinnet ned
Vi kom oss helskinnet ned, selv om det ble mørkere enn først tenkt. Og vår lille Peugeot kom seg helskinnet tilbake til sivilisasjon. Turen er å anbefale, spesielt om sommeren. Da er det lyst hele døgnet, noe vi forstår nå kunne vært et pluss. Men vil du ha med deg solnedgangen på toppen - da må du tåle å gå ned igjen i mørket, pluss noen knall og fall. Vi tok med oss nydelige bilder, en gjørmete bukse, noen blåmerker og små sår hjem fra turen. Akkurat sånn det skal være. Er du med på leken, må du tåle steken. Med andre ord... Glemmer du at det blir mørkt når sola går ned, da må du tåle konsekvensene.

DAGENS SISTE SOLSTRÅLER:

Finnkonnakken koser seg i solnedgangen.