”Mother!”: Et forvirrende psykodrama

Publisert 21.09.2017 av Karoline Ulvnes.

”Mother!” er den nyeste filmen til regissøren Darren Aronofsky, mest kjent for surrealistiske filmer som Black Swan og Requiem For a Dream. 

STRÅLENDE SKUESPILL:
Jennifer Lawrence spiller rollen som Hun i den nye filmen "Mother!" 

I det filmen er over og rulleteksten kommer opp på skjermen har jeg en tanke i hodet: ”Hva i alle dager er det jeg nettopp har sett?”

Filmen omhandler et ektepar som bor i sitt nyrenoverte hus på landet, som hun (Jennifer Lawrence) har pusset opp etter en brann. Han (Javier Bardem) er en poet og skaper med en alvorlig skrivesperre, og ingen av karakterene i filmen oppgis med navn. Videre i filmen kommer en mann og hans kone på besøk, og det er her trøbbelet starter. I starten fremstilles filmatiseringen som en typisk thriller med et hjemsøkt hus og uvelkomne gjester, men viser seg raskt å være mye mer.

terning-3
 

Skrev manus på fem dager
Aronofsky er kjent for sine kraftige kamerabevegelser, og i denne filmen har han benyttet seg av nærbilder. Dette gjør at vi ser fortellingen gjennom hennes øyne, og skaper nesten en klaustrofobisk følelse da vi sjelden får et oversiktsbilde. Publikum blir tvunget til å være vitner til alle hennes følelser, og er med på hennes reise til å miste besinnelsen.

Regissøren, som også skrev manus - brukte fem dager på nettopp dette. Tidsbruken gjenspeiles naturligvis i filmen. Her er det nesten som om Aronofsky prøver å presse inn mest mulig handling og symbolikk i de 121 minuttene – som blir en intens opplevelse for seeren.

Krever forkunnskap
”Mother!” kan analyseres på sikkert hundrevis av forskjellige måter, noe som gjør filmen unik. Derimot kan den oppfattes som veldig voldsom om man ikke har forkunnskaper om Bibelen og dagens samfunnssituasjon, da dette kan tolkes som en gjenfortelling av bibelske sagn og nærmest en satire på hvordan menneskeheten er med på å skade ”moder jord”. Han betegnes som en skaper og tilbes av folket, som en slags Gud. Denne filmen har med andre ord ingen fasit og lar publikum være med på å skape sin egen versjon – og kan være krevende for mange å forstå.

Det er vanskelig å ikke se på filmen som en fremstilling av mannens egoisme og søken etter berømmelse, og kvinnen som må ofre sine behov for å tilfredsstille han. Uansett om dette er en film du elsker eller hater, sitter du igjen med en et sterkt inntrykk du sent vil glemme.