”Mother!”: Et forvirrende psykodrama

Publisert 21.09.2017 av Karoline Ulvnes. Endret 30.11.2017.

”Mother!” er den nyeste filmen til regissøren Darren Aronofsky, mest kjent for surrealistiske filmer som Black Swan og Requiem For a Dream. 

STRÅLENDE SKUESPILL:
Jennifer Lawrence spiller rollen som Hun i den nye filmen "Mother!" 

 Idet filmen er over og rulleteksten kommer opp på skjermen har jeg én tanke i hodet: ”Hva i alle dager er det jeg nettopp har sett?”

For det første oppgis ingen av karakterene i filmen med navn. Filmen omhandler et ektepar som bor på landet, i sitt nyrenoverte hus som hun (Jennifer Lawrence) har pusset opp etter en brann. Han (Javier Bardem) er en poet og skaper med en alvorlig skrivesperre,. Videre i filmen kommer en mann og hans kone på besøk, og det er her trøbbelet starter. I starten fremstår filmatiseringen som en typisk thriller med et hjemsøkt hus og uvelkomne gjester, men den viser seg raskt å være mye mer. Hele filmen er en to timer lang metafor, og er en formidling av ”verdens undergang”.

Skrev manus på fem dager
Aronofsky er kjent for sine kraftige kamerabevegelser, og i denne filmen har han benyttet seg av nærbilder. Dette gjør at vi ser fortellingen gjennom hennes øyne, og det at vi sjelden får et oversiktsbilde skaper nesten en klaustrofobisk følelse da vi sjelden får et oversiktsbilde. Publikum blir tvunget til å være vitner til alle hennes følelser, da vi sjeldent får et oversiktsbilde og er med på hennes reise mot reise til vei mot å miste besinnelsen.

terning-3
 

Regissøren, som også skrev manus - brukte fem dager på nettopp dette. Tidsbruken gjenspeiles naturligvis i filmen. Her er det nesten som om Aronofsky prøver å presse inn mest mulig handling og symbolikk i de 121 minuttene – som blir en intens opplevelse for seeren.

Krever forkunnskap
”Mother!” kan tolkes på sikkert hundrevis av forskjellige måter, noe som gjør filmen unik. Denne filmen har med andre ord ingen fasit. Den lar publikum være med på å skape sin egen versjon – og kan være krevende for mange å forstå. For en seer som ikke har forkunnskaper om Bibelen og dagens samfunnssituasjon kan den oppfattes som veldig voldsom – da det er både spedbarnsdrap og til tider morbide bilder på skjermen. , Dette kan tolkes forstås som en gjenfortelling av bibelske sagn og nærmest en satire på hvordan menneskeheten er med på å skade ”moder jord”. Han betegnes som en skaper, og tilbes av folket som en slags Gud. Det er vanskelig å ikke se på filmen som en fremstilling av mannens egoisme og søken etter berømmelse, og kvinnen som må ofre sine behov for å tilfredsstille han. Uansett om dette er en film du elsker eller hater, kan jeg love deg at du vil sitte igjen med en et sterkt inntrykk du sent vil glemme.