Nettopp tester Keiservarden

Publisert 17.11.2017 av Synnøve H. Svendsen. Endret 29.11.2017.

Hvilke fjell bør man oppsøke når man kommer til Bodø? Som relativt ny i Bodø, fant jeg ut at Keiservarden var på topp både på TripAdviser og blant folk flest i byen. Men hvorfor heter den egentlig Keiservarden? 

FIN UTSIKT:
På vei opp til Keiservarden kan man nyte den spektakulære utsikta over Bodø, som bare blir finere og finere dess lenger opp en kommer.

Keiservarden er en topp som ligger på fjellet Veten, ganske nært Bodø sentrum. Man kan komme opp dit på flere måter, men de to vanligste er enten å ta buss nr. 3 eller bil til Maskinisten, og der ifra følge en fin, bred og gruslagt vei midt i naturen.

Stigningen er ikke bratt, og avstanden er ca. 4 kilometer. Den andre måten er at man kan ta bil eller gå til Turisthytta, og der ifra gå til Keiservarden på en sti som slynger seg gradvis oppover i terrenget langs noen små vann. Avstanden fra hytta til toppen er ca. 2,2 km. Siste halvdel av stien er trapper laget av sherpaer fra Nepal, og trappene er både fine å se på og gode å gå på. Man kan også gå ved siden av trappene, på selve fjellet. Det er en spennende og eksotisk vei, og turen passer for alle som liker å gå.  

360 graders utsikt
Man tror det ikke før man får se det sies det, og i det tilfellet her stemmer det så absolutt. Den første som møter meg på veien opp fra Maskinisten, er et rødbrunt ekorn som fyker forbi meg i full fart! Jeg jubler begeistret i det ekornet hopper inn i den tette skogen og forsvinner raskt. På alle kanter står trær i høstens farger, og jeg hører bekkevann som sildrer. Langs veien oppover er det plassert ut benker for dem som vil ta en pust i bakken og nyte utsikten. Og for en utsikt! Gang på gang blir jeg slått av det vakre i naturen. Jo lenger opp jeg kommer jo mer ser jeg av byen, og Bodø blir til et vakkert paradis i sol.

IMG_0851
BODØ BADET I SOL:

Fint er det på tur alle dager i året, men ekstra stas er det når sola varmer og gir energi. 

Etter en times gange når jeg toppen. Dette er en topp som er en keiser verdig, og min forbauselse vil ingen ende ta, for nå skjønner jeg hvor det keiserlige navnet kommer fra. Joda, Keiser Wilhelm har vært her også, og fått en varde til ære for seg. For meg som er fra Ålesund, er Wilhelm ingen hvem som helst. 

Keiser Wilhelm 2
KEISER WILHELM:

Han kom til Bodø flere ganger, og i 1891 gikk han opp til Keiservarden, som fjelltoppen ble hetende etter han gikk der. 

 I hjembyen min har han også vært, og har både minnesmerke og en gate oppkalt etter seg der. Når jeg så skuer ut fra Keiservarden ser jeg fjell etter fjell, hele veien rundt. Man kan se Landegode, Børvasstindan, og Lofotveggen på finværsdager. En del folk var det her også, og i helgene er det sikkert fullt opp av spreke individ som vil ta turen hit. På toppen er det også en stor gapahuk, hvor man kan skrive seg inn i en turbok.

En vei opp, en annen ned
Når man ikke er avhengig av å hente bilen der den står parkert, kan man rett og slett velge hvilken vei man vil ta ned igjen fra toppen. Jeg tok sherpastien, eller keiserstien som den blir kalt. Den viste seg å være mer enn bare en sti. Den er som et smykke, et stykke kunst nedover fjellsida, og man ser at sherpaene fra Nepal har tatt jobben sin alvorlig. Når man har gått et stykke, går man forbi to fine små vann, og det ser svært så idyllisk ut med benker og ei strand. Jeg kommer så til Turisthytta, og jeg fortsetter nedover bilveien. På et sted lenger nede er det et lite utkikkssted, mest sannsynlig privat, men jeg klarer ikke å la være å gå bort dit. Utenfor gjerdet flere meter ned, ligger tusenvis av hus i et behagelig ettermiddagslys, og jeg blir nesten romantisk der jeg står.

Rønvika
HUS PÅ RAD OG REKKE:

Nederfor Keiservarden bor det mange folk. Her har man kort vei til det meste. Både by, land og sjø er nært her i fra. 

Jeg visste at det var fint i Bodø allerede før jeg flyttet hit, men at det var så fint hadde jeg ikke drømt om. Dette ble en kjempefin tur og jeg gir den terningkast fem, samme som TripAdviser. Eneste som trekker ned for min del, er at man lett hører støy fra flyplassen, bare et steinkast unna.

nettopp terningkast 5
NETTOPP: terningkast 5.

Flott natur og fine, oversiktlige stier trekker opp. Støyen fra flytrafikken trekker ned. En tur for alle. 

Se flere bilder fra Keiservarden her.