På tide å endre kurs

Publisert 28.09.2017 av Trygve Grønning.

Det går en legaliseringsbølge av cannabis for tiden. Norge surfer ikke på denne bølgen. De ligger på stranda, med hodet begravd så langt ned i sanden at det blir vanskelig å få det opp – men det er på høy tid.

I mange amerikanske stater kan man kjøpe cannabis, i en trygg og regulert form, på et lovlig utsalgsted. Det samme kan man gjøre i stadig flere land. Hvis man er involvert i distribusjon av det samme stoffet i Norge, kan man få like streng straff som om man hadde drept 69 mennesker.

Rus-forskning viser helt tydelig at alkohol er mye farligere enn cannabis. I Storbritannia døde det i fjor omlag 22 000 personer av alkoholrelaterte årsaker. Å ta overdose på cannabis er umulig. Kjører du i cannabis-rus øker risikoen for ulykker med 30 %. Det er omtrent like stor risikoøkning som å kjøre når det er mørkt. Kjører du i alkoholpåvirket tilstand kan risikoen øke med 5000 %.

Distribueres av kriminelle
Det at cannabis er langt mindre farlig enn alkohol er egentlig ikke en god nok grunn til å innføre det. Det er ikke logisk å innføre flere rusmidler, bare fordi de er midlere enn de vi allerede har. Men nå er det slik at cannabis allerede finnes i Norge. Hver femte nordmann har prøvd det. Én av fire studenter prøvde det i 2016. Hvis en person uansett skal ruse seg på alkohol, heroin eller tobakk; er det ikke da greit å ha et fjerde, lovlig, alternativ som er mindre skadelig  både for brukeren og brukerens omgivelser? Ja, du leste riktig. Alkohol, heroin og tobakk har én ting til felles: de er alle farligere enn hasj og marihuana.

Legalisering av cannabis handler om å sikre kvaliteten på stoffet og sørge for at det selges i trygge omgivelser. Syntetisk cannabis som er laget for å etterligne det naturlige produktet kan være veldig farlig. Personer som er under 18 år kan ta skade av stoffet. I de verste tilfeller kan cannabis hemme den naturlige utviklingen av hjernen på.

I dag er det kriminelle som distribuerer cannabis. Det stilles ingen krav til at cannabisen de selger er av av god kvalitet og naturlig opphav. Kriminelle langere spør, mest sannsynlig, heller ikke om hvor gammel du er. Når staten ikke tar del i distribusjon har de ingen kontroll på hva som selges og hvem som kjøper.

Basert på faktafeil
Et problem er at norske myndigheter skjærer alle narkotikum over samme kam. En mildere rus-politikk på milde stoffer betyr ikke at heroin skal stå sammen med Ibux og nesespray på butikken. De er kun juridiske årsaker for at cannabis og kokain, heroin og amfetamin alle kalles for narkotika. Basert på hvilken effekt rusmidler har på kroppen kunne både alkohol og nikotin blitt kalt narkotika.

Norske myndigheter støtter seg på utenlandske avisartikler og en upublisert eksamensoppgave, gjort av en svensk medisinstudent. Den "forskningen" sier at cannabis er et veldig farlig stoff, som er avhengighetsskapende og et inngangstoff til sterkere narkotiske stoffer. Dette er grunnlaget for myndighetenes argumentasjon. Problemet er at disse faktaene er stikk i strid med den ledende forskningen på feltet.

Myndighetene kunne like så greit sagt at dersom du kjøper griseflaks på butikken, kommer du til å spille bort hus og hjem på nettpoker. Det vil basere seg på samme logikk. Stoffet cannabis gjør deg ikke mottakelig for andre stoffer, men det at du må til en langer for å kjøpe det kan være en inngangsport til det. Mest sannsynlig vil en langer tilby deg sterkere stoffer – det tilbudet vil du ikke få på et lovlig utsalg.

Norske myndigheter må gjerne legge frem gode argumenter for hvorfor cannabis ikke skal legaliseres. Jeg håper at de har mange gode argumenterer, for viss hele deres argumentasjon hviler på at cannabis er et livsfarlig stoff, er de ute å kjøre.