Villa (i) vekst

Publisert 03.11.2017 av Synnøve H. Svendsen. Endret 28.11.2017.

Psykisk helse er et tema som har kommet mer fram i lyset de siste åra. Det er kanskje lettere enn før å snakke ut og være åpen om dette. På Villa Vekst i Bodø er aktiviteter og samhold i søkelyset, hvor både brukerne og ansatte deltar sammen. 

BRA AKTIVITETSTILBUD I DAG:
Villa Vekst er Nord-Norges eldste dagsenter. I 1981 var huset klart, og første bruker kom i 1982. Før det var det meste av tilbudet i Bodø hos Rønvik psykiatriske sykehus. 

- Vi hadde en navnekonkurranse blant brukerne om et nytt navn på huset da vi pussa opp i 2009. Fram til da het vi Psykiatrisk Dagsenter. Slik kom navnet Villa Vekst, forteller sykepleieren med stolt mine. Han heter Arnfinn Sandness og har jobba her siden 1990. 

IMG_0950
MANGE GJØREMÅL:

Psykiatrisk sykepleier Arnfinn Sandness har mange forskjellige oppgaver. En av de er å lage middag på fredager, sammen med en av brukerne.

- Her har vi gode rammer, et godt hus, bra beliggenhet, og kommunen satser på oss. Slik har det ikke alltid vært, for det å ha et aktivitetstilbud er ikke lovpålagt i kommunen. Noen år var det fare for nedleggelse på grunn av økonomiske forhold, men heldigvis ble det ikke sånn, forklarer Sandness.
- Vi fikk en oppblomstring her etter huset ble oppgradert og utvidet i 2009. Da ble også aktivitetstilbudet større, sier Sandness. Her jobber han sammen med blant andre ergoterapeut Åsmund Ødegård. De har begge jobbet der i flere år, og beskriver et bredt og variert tilbud som kan fenge de fleste.
- Her på huset kan brukerne komme og gå som de vil, de kan ta seg en kaffe, bare prate litt, eller være med på arrangementer om de vil det, forteller Ødegård.

En Villa i verden
Villa Vekst var med på å arrangere Verdensdagen for psykisk helse i Bodø. Dette er en årlig markering som holdes over hele verden 10. oktober. Diskusjonsforumet Lytring i Stormen bibliotek var en del av markeringen, og arrangementet fylte biblioteket. Engasjementet var høyt i publikum og de hadde mange spørsmål. Hovedspørsmålet under Lytringen var om forfall er en menneskerett. Her var det lite snakk om aktiviteter for de psykisk syke, kun et par eksempel ble nevnt. Jeg ble etter dette mer nysgjerrig på aktivitetene her i Bodø, om det fantes et tilbud for de psykisk syke. Etter litt søking på nett, fant jeg ut at Villa Vekst hadde et mye bedre tilbud enn jeg kunne forestille meg. 

Landhockey Bodø Spektrum
LANDHOCKEY I BODØ SPEKTRUM:

Hver tirsdag er det landhockey eller fotball i Bodø Spektrum, hvor mellom 10 og 12 deltar hver gang. 


Nettopp var så heldig at vi fikk være med brukere og ansatte på bowling, middagslaging og landhockey. Hver dag, foruten lørdag er der et program i regi av Villa Vekst, og alle mellom 18 og 70 år kan benytte seg av dette tilbudet, om de føler dette passer dem.

Åsmund Øvergård
EN AV SYV ANSATTE:

Ergoterapeut Åsmund Ødegård er en av de som jobber på Villa Vekst. Der kan brukerne bidra med forslag til aktiviteter. 

Ergoterapeut Ødegård forteller også at de har en aktivitetskalender med program hver måned, hvor de har satt opp forskjellig turer, middager, kinobesøk, kurs og andre kjekke opplevelser. Deltagerne betaler det meste selv, men noen ting sponser Villa Vekst.

Nye venner
Det sosiale samholdet på Villa Vekst er viktig, både for brukerne og de ansatte. Sandness forteller at han bruker minst like mye tid med folka her, som med sin egen familie.
- Noen har også funnet sin beste venn her, sier Ødegård med et smil. 
En av dem er Marthe på 26 år fra Nord-Norge, som fant sin beste venninne her. 
- Han Åsmund spleisa oss, sier hun og ler. Marthe forteller til Nettopp at hun har brukt Villa Vekst i fem-seks år, og at dette har vært en trygg og god arena for henne. 
- Jeg slet før med angst og depresjon, og da var det godt å dra hit og ta en prat med de ansatte og folk som var i samme situasjon som meg. Her er det ingen som dømmer deg for at en ikke har gjort annet enn å ligget på sofaen hele dagen. De vet årsaken, og det er ikke på grunn av manglende tiltakslyst, men mangel på energi, forteller Marthe. 
- Nå er jeg i en brytningsfase, hvor jeg kjenner at Villa Vekst har gitt meg det jeg trenger, og hva nå, med tanke på skole og jobb? Det har vært så godt å ha dem de åra jeg har trengt dem, det har vært så mye heling i det å ha et slikt tilbud, sier Marthe med glede i stemmen.   

LYDBILDE: Her forteller Åsmund Ødegård og Arnfinn Sandness litt om aktivitetene som Villa Vekst arrangerer.
Foto, lyd og redigering: Synnøve H. Svendsen