KOMMENTAR: Det er ikke vårt oppdrag å passe på barna deres

Publisert 03.11.2017 av Marcus V. Johnsen. Endret 03.11.2017.

Vi journalister har en viktig rolle i dagens samfunn, og det er å informere våre borgere om hva som foregår i verden, inkludert priskrig i våre dagligvarebutikker. 

IMG_0098
KOMMENTATOR:

Marcus Vikse Johnsen

Mange foreldre har rettet en sint pekefinger mot journalister når det kommer til avdekkingen av "godtekrigen". Flere dagligvarebutikker i Norge har satt ned prisene på smågodt, og det har ført til at alt fra pensjonister til barn har gått amok.  Er du innom nettaviser daglig, har du mest sannsynlig som alle andre fått med deg det store hysteriet. Som journaliststudent ser jeg ikke problemet med å dele slik informasjon, selv om det får små og store til            å tømme hyllene. 

I følge en artikkel fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) fra januar i år er 3 av 10 nordmenn overvektige. Det er en nedgang fra 2014, hvor det ble lagt fram en rapport som viste at rundt 5/10 nordmenn var overvektige. Det er vel endelig noe positivt å ta med seg, når flere foreldre står å banker på journalisters dører. 

Det er selvfølgelig synd at billig smågodt er en stor trigger for barn, og frister mer enn lunsjen som mamma og pappa legger i sekken. Den tørre skiva med salami burde selvsagt vært førsteprioritet hos en 13-åring som har fri tilgang til butikken i friminuttene. 

I en artikkel fra VG som ble skrevet i påsken i år kom det fram at det var solgt 575 tonn mindre smågodt hos lavpriskjedene i forhold til samme periode i fjor. Coop- kjeden solgte 170 tonn smågodt bare i løpet av påsken i år, men det var fortsatt 175 tonn mindre enn ved forrige påske. Det er uvirkelig å se hvor mye smågodt som selges, men hvor mye sukker er det egentlig man snakker om?

 I en godtepose på 100 gram som vil tilsi rundt 10 biter godteri, er det 52 gram sukker. Dette tilsvarer det samme som 26 sukkerbiter. Det er skremmende å tenke på at dette er noe som noen barn spiser flere ganger i uken, og da snakker vi om en pose som mest sannsynlig inneholder mer enn 10 biter godteri. Det betyr derimot ikke at det er journalisters feil, selv om vi skriver om at prisene på smågodt er rekordlave. 

Vår jobb er å vinkle en sak fra begge sider, både positivt og negativt. Vi kan ikke ta stilling til hvem som leser de ulike sakene. Vi har et samfunnsoppdrag, og det er å opplyse folk om hva som skjer i samfunnet vårt, enten det handler om en trafikkulykke eller saker som tar for seg de lave prisene på godteri. 

Man kan vel kalle det en smule optimistisk å tro at barnet ditt sitter på datamaskinen og bare gjør lekser, når de høyst sannsynlig er innom de samme nettsidene som mor og far. Der får de tilgang til alt mulig av journalistisk informasjon, som vi ikke kan skjerme dem for. Det kan nemlig DERE!

Sannheten om at for mye sukker er dårlig for kroppen, bør komme hjemmefra, og vi som journalister vil anta at alle foreldre opplyser barna sine om det. Jeg vil tro at de fleste foreldre ønsker at barna sine skal leve et sunt og godt liv. 

Det er nemlig ikke vårt oppdrag å passe på barna deres.