Talentutviklingen må revolusjoneres

Publisert 09.11.2017 av Vegard Bjelland.

Er det feil og lage et eget lag for de som er best i fotball? Island er et prakteksempel på at dersom man vil oppnå noe internasjonalt med landslaget sitt, så må det gjøres grep allerede når barna er i 5-6-årsalderen.

I Norge skal det ikke forekomme topping av lag før barna blir 12 år gamle og de fleste lag har trenere som mangler kunnskapen som trengs for å utvikle fotball talenter.

Jeg tenker ikke på å toppe laget til seksåringer, jeg tenker på at trenere som er utdannet til å utvikle fotballspillere må kobles inn med en gang. Fotball skal være gøy, men det må bli slutt på all leken som er i barnefotballen nå.

Late bloomer
Jeg skjønner også veldig godt motargumentene. Det å ødelegge drømmene til et lite barn er ikke bra, samtidig har det alltid vært mange «late bloomere» i fotballen.

Erik Huseklepp er et eksempel på en spiller som blomstret sent. Han ble vraket fra Fyllingen sitt junior elite-lag som 16 åring. Senere endte han opp i klubber som Bari, Portsmouth og Birmingham. Det er flere spillere som har hatt samme utgangspunkt som den tidligere landslagsspilleren fra Bergen. Det er mange spillere som har valgt å slutte på fotball etter å ha blitt vraket fra førstelaget. Det er risikoen med å starte med topping av lag når spillerne er unge, de er ikke ferdigutviklet.

Island bør være et forbilde
Jeg mener Norges Fotballforbund må sette krav til trenere, for å løfte idretten. Det har vært altfor lite fremgang de siste ti årene, og vi blir gjort til latter når vi taper mot nasjoner som Ungarn og Aserbajdsjan. Island burde være et forbilde for Norges Fotballforbud når de skal se på muligheter for å forbedre talentutviklingen.

Den lille øya med knappe 300.000 innbyggere produserer gode fotballspillere på løpende bånd, i EM i 2016 tok de seg helt til kvartfinalen. Her har talentarbeidet vært et målrettet arbeid som har pågått i lengre tid.

Hvor lang tid skal det ta før noen tar tak?
Den 15. november er det åtte år siden Nils Johan Semb ble ansatt som leder for Norsk Fotballforbund. På åtte år kunne veldig mye ha vært gjort når det kommer til talentutvikling, dersom man skal begynne i dag, vil det mest sannsynlig ta ti nye år før vi får se effekten av arbeidet, men før eller siden må man begynne.

Tilbake til Island. Når barna passerer 12 år, er det et krav om at trenerne skal ha minimum UEFA B-lisens, helst høyere. Trenerne på Island må ha trenerutdanning for at spillerne skal få best mulig trening, og ha best muligheter for å lykkes på fotballbanen. Flere islandske spillere og trenere som har vært i Norge har kritisert talentutviklingen som blir gjort her.

- Jeg ville vært skeptisk om barna mine gikk på skolen uten lærere med utdanning, det sa Lillestrøm-trener Runar Kristinsson når han fikk spørsmålet om hva som gjøres feil.

Mens vikingmentaliteten blir svakere og svakere hos oss nordmenn, vokser den på Island. Allerede i ung alder lærer barna på Island om vinnermentalitet og hvor viktig det er å gi 100 prosent hver gang man går på banen, uansett om det er trening eller kamp. Et stort og enkelt steg i å utvikle talenter er å få vekk all leken og useriøsiteten som skjer på treninger. For alle som har spilt fotball vet at det gøyeste er å vinne fotballkamper, og da må det trenes.

På tide å gjøre noe
Fagansvarlig for Norges Fotballforbunds landslagsskole Håkon Grøttland, innrømmer ovenfor Dagbladet at de har studert Island sin talentmodell. Han fortalte at de har vært på flere besøk og skaffet seg god oversikt over hvordan islendingene tenker og jobber. Den store forskjellen mener han er at øyboerne topper lag tidligere, de bruker ikke foreldre som trenere og at det er ingen som er opptatt av underholdende fotball på Island.

Grøttland sier at de har vært flere på besøk og at de har skaffet seg god oversikt. Da er det vell bare å begynne da?

Spesielt det siste han sier der får meg til å tenke. Han sier at det er ingen på Island som er opptatt av underholdende fotball. Når spilte Norge sitt A-landslag underholdende fotball? Norge sitt landslag har hatt suksess med en spillemåte, det var å klinke ballen opp i luften, håpe at den traff et norsk hode og løpe i bakrom. Med en gang vi skulle begynne å spille fin fotball, raknet alt.

Så nå er det på tide at personene som har makten i norsk fotball tar ansvar, så er det kanskje en liten mulighet for at min generasjon også får oppleve Norge i VM.