Disse navnene var mest populære i Nordland

Publisert 25.01.2018 av Carl Henning Biørnstad. Endret 25.01.2018.

Og det mest brukte guttenavnet i fylket skiller seg ut. 

I følge en pressemelding fra Statistisk sentralbyrå (SSB) er det endring i toppen av navnelistene fra 2016. Fjorårets navnevalg i Norge falt nemlig på Sofie og Jakob, tett etterfulgt av Lucas og Nora. De to navnene var svært populære rundt år 1900, men på midten av tusentallet var det omtrent ingen i Norge som kalte seg Sofie og Jakob. Nå er altså navnene tilbake til toppen i Norge.  

Egner-effekten
Jakob eller Jacob er et kjent bibelnavn, og hadde sin regjeringstid på 1990-tallet. Nå er det altså fadernavnet inntatt førsteplassen på landsbasis i Norge. Det er ikke noe nytt at Sofie er i toppsjiktet, og navnet til Kardemomme by sin mest kjente tante har vært på topp-5 siden 2009. 

- Kanskje bidro Torbjørn Egners strenge tante til at ingen jenter i Norge fikk dette navnet en lang periode, sier seniorrådgiver Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå, som har ansvaret for navnestatistikken. 

Nordland skiller seg ut
I fylkene i landet er det også en viss variasjon på navnetoppen, men Sofie er naturligvis på topp i flere av landsdelene. I Oslo er Sofie helt nede på en 20.plass, noe SSB ikke har noe klar forklaring på. Til tross for at et navn leder den landsdekkende statistikken, er det ikke nødvendigvis sånn at de ligger øverst i fylkene. 

-  Selv om Jacob er det mest brukte guttenavnet totalt i Norge, er det bare i fylkene Hordaland og Troms navnet troner øverst på lista, forklarer Ouren. 

Nordland er intet unntak på jentesiden, og også der er det Sofie som troner øverst. Norges tredje nordligste fylke skiller seg ut på guttesiden, og her er det Noah som inntok førsteplassen i 2017. Ingen andre enn Nordland har Noah på førsteplass, og på landsbasis er navnet helt nede på en åttendeplass.  

 

f4be2dd1-bf64-44ad-85b1-89564bc1389d
 

 

 

Kjenner ikke så mange andre
Sofie Langås har bodd i Bodø i hele sitt liv, og synes det er morsomt at akkurat hennes navn er på navnetoppen i Norge. 

- Det er veldig kult at Sofie er på topp blant jentenavnene i Nordland. Jeg kjenner ikke så mange andre som heter det, så det er jo litt overraskende, forteller Langås til Nettopp. 

For flere er navnene man velger til barna sine nøye gjennomtenkt. Navn går veldig ofte i arv, og noen velger også å kalle barnet sitt opp etter store helter eller folk som har betydd mye. 

Funker på flere språk
Det at et navn kan gå på forskjellige språk har også blitt en trend, og både Sofie og Noah går på flere språk. 

- Jeg tror at Sofie er så populært fordi det går på både engelsk og norsk, sier hun, og fortsetter: 

- Julie og Aksel er to navn jeg tenker å kalle barna mine. Mest på grunn av at begge navn flyter fint på både norsk og engelsk.