Senterpartipolitiker advarer NRK mot å satse for mye på tekst

Publisert 25.01.2018 av Lone Trandem, Maiken Johnsen. Endret 25.01.2018.

Mediepolitisk talskvinne i SP, Åslaug Sem-Jacobsen mener NRKs satsing på tekst kan skade lokalavisene. Mener NRK gjorde klokt i å utvide distriktsendingene på TV. 

MÅ SATSE PÅ TV:
Senterpartipolitiker Åslaug Sem-Jacobsen mener NRK må satse på levende bilder, fordi de er de eneste som har muskler til det. 

Etter et voldsomt opprør fra publikum, ble det klart onsdag denne uken at NRK forlenger distriktssendingene fra fem til ti minutter. 

- Dette er en gladnyhet for hele landet og ikke minst en klok beslutning av NRK, sier mediepolitisk talskvinne for Senterpartiet, Åslaug Sem-Jacobsen til Nettopp. 

Ikke forenelig med samfunnsoppdraget
Fra nyttår ble distriktsnyhetene kortet ned til fem minutter, noe som møtte hard kritikk fra publikum. 

Les mer her: NRK snur etter massiv kritikk

Sem-Jacobsen synes å korte ned distriksnyhetene ikke er forenelig med samfunnsoppdraget. 
- Det er vi politikere som representerer befolkningen og befolkningen ønsker mer stoff fra distriktene, sier hun.

Skader mangfoldet
NRK ønsket å kutte ned TV-sendingene for å flytte flere ressurser over på nett og mobil. Sem-Jacobsen advarer mot at det kan skade mangfoldet fordi lokalavisene publiserer på disse plattformene og er avhengig av betalende kunder. 
- Mer skrivende journalistikk i NRK kan skade lokalavisene fordi publikum kan velge å hente gratis nyheter der fremfor å betale for lokalavisen, sier senterpartipolitikeren. 

- Det er viktig å ikke underkjenne lineær TV selv om det får et stadig mindre publikum. NRK er de eneste med muskler til å produsere levende bilder, legger hun til.

Forventninger til NRK
Sem-Jacobsen mener at NRKs fokus må være mer distriktsnyheter til alle, og oppfordrer NRK til å jobbe med nye sendeflater. 
-  Jeg forventer at NRK nå jobber like konstruktivt med denne problemstillingen, sier hun. 

Opptatt av mediemangfold
Nyhetssjef i NRK Nordland, Adrian Dahl Johansen mener NRK er nødt til å satse mer på digitalt innhold. 
- NRK som allmennkringkaster er avhengig av å tilby innhold der publikum befinner seg. Det betyr at NRK er nødt til å satse mer på digitalt innhold enn tidligere fordi vi ser at publikum i stadig mindre grad forholder seg til lineær TV. Dette mener vi ikke går på bekostning av lokalavisens økonomi og vi er samtidig opptatt mediemangfold, sier Dahl Johansen til Nettopp.