Har du ADHD bør du vurdere å starte bedrift

Publisert 30.01.2018 av Susanne Josefsen. Endret 30.01.2018.

De fleste forbinder en ADHD-diagnose med hyperaktivitet og dårlig konsentrasjon. Men nå viser ny forskning at dette kan ha store fordeler dersom du er grunder eller har forretningsidé. 

Hanne Stokvik og forsker Johan Wiklund
Ny positiv forskning på ADHD som viser at folk med diagnosen er gode grundere.

Den nye forskningen viser at i forhold til nyskaping og entreprenørskap handlet de med ADHD gjennomgående på impuls, fordi de var utålmodige og fordi de søkte noe nytt.

Høyere energi og mindre søvn 
Studien viser også at de med ADHD mente at de hadde høyere arbeidskapasitet, mer energi og mindre behov for søvn enn folk som de kjente uten ADHD. Samtidig sa flere at de hadde problemer med å få sove på natta og at de i stedet stod opp og gikk på arbeid. 

– Når de først tenner på en idé, går de ofte i gang umiddelbart uten å gå veien om risikoanalyser. I mange tilfeller ville ikke en risikoanalyse gitt det fulle og hele svaret uansett. En med ADHD vil typisk kaste seg ut i det og deretter erfare om det fungerer. Det går fram av en studie gjort av professor Johan Wiklund, som har en professor-II stilling ved Nord universitet.

Forsker med ADHD 
Wiklund, som selv har ADHD, la merke til at det nesten ikke fantes positive egenskaper ved å ha diagnosen. Wiklund forteller at studien er et samarbeid mellom han og flere andre forskere slik at resultatet ikke blir påvirket av hans holdninger og situasjon. I denne studien har de intervjuet 20 personer med ADHD. - Noen lykkes veldig bra, andre går det dårligere med, sier Wiklund. 

 – Det som gjorde meg nysgjerrig var at jeg har observert at mange med ADHD som lykkes bra som entreprenører mener at de lykkes, ikke på tross av sin ADHD, men takket være diagnosen, sier Wiklund.

Respons fra Facebook 
Wiklund og forskerteamet hans kontaktet den største organisasjonen i Sverige for folk med ADHD på Facebook, og ba om respons fra de som også drev egne bedrifter. De endte opp med et utvalg på fjorten personer med en formell ADHD diagnose som også var entreprenører.

- Vår konklusjon i denne studien er at når det gjelder nyskaping, så er det å handle uten å tenke konsekvenser først assosiert med større grad av intuitive avgjørelser, sier Wiklund.