– Selg gården din om du har planer om å legge den ned

Publisert 04.05.2018 av Elizabeth Sire. Endret 04.05.2018.

Helt siden Marita var ung har hun vært interessert i landbruk. Etter 20 år borte fra Steigen flyttet hun hjem igjen, og startet den første økologiske melkegården i kommunen.

JOBBER SAMMEN:
Marita og ektemannen Knut flyttet tilbake til Steigen etter 20 år, og jobber godt sammen på gården.

Siden Marita Olsen var ung har hun vært opptatt av landbruk. Etter hennes far døde i 2005 flyttet hun fra Vesterålen og tilbake til Steigen for å ta over gården. Sammen med mannen driver hun gården som er basert på økologisk melkeproduksjon. Kyr som produserer økologisk melk skal blant annet ikke fôres med gress og høy som er gjødslet med kunstgjødsel eller sprøytet.

- Alle sommerferiene mine da jeg studerte var det alltid hjem å jobbe i feriene. Selv har jeg studert landbruk både i Norge og utlandet, så litt peiling hadde jeg i utgangspunktet også. Noe jeg merker er at det er veldig stor forskjell på teori og praksis når du selv driver en gård, forteller Marita.

Nå håper hun de som ikke lenger skal drive landbruk selger gården sin, slik at nye gårdeiere kan bidra til aktivitet. For de med uten odel på gård er det nemlig vanskelig å finne egen gård å drive.

- Det finnes ungdommer som er kjempeinteressert i landbruk og som kanskje ikke har en hjemgård de kan ta over. Hvis en familie med fire barn, hvor av tre ønsker å ta over gården, vil de barna som ikke får ta over gården måtte finne seg en gård selv.

- Når folk heller velger å legge ned fremfor å selge er det utrolig synd for oss som enda ønsker å drive landbruk. Det er noe med det å ha kolleger og noen å diskutere fag med.

BILLIGERE ØKOLOGISK:

Marita fant fort ut at det for henne lønte seg å starte økologisk gårdsbruk.

Etter å ha bodd 20 år bort fra Steigen merket hun det hadde skjedd litt mens hun var borte. Mens mange av de gamle kjente fortsatt var der, hadde det kommet veldig mange nye til Steigen.

- Det har vært veldig bra å komme tilbake igjen. Mange var positive til at vi skulle komme og ta over gården, og det synes jeg jo selv også nå når jeg ser folk flytter tilbake for å ta over en gård.

Da hun tok over gården i 2005 fant hun ut at hun ønsket å gå fra tradisjonell til økologisk melkeproduksjon. Nå er hun glad for å se at de har gått fra én til to som driver økologisk melkeproduksjon i Steigen.

- Jeg oppdaget ganske tidlig at det faktisk var billigere å drive økologisk. I tillegg har jeg jobbet med og studert økologisk landbruk en del, så interessen har vært der lenge.