– Selv om jeg trives godt som ordfører må jeg være i stand til å stå alene

Publisert 03.05.2018 av Thale Kristensen Remmen.

Ordfører Lars Kristian Evjenth (65), var ikke politisk aktiv som ung. Da han ble eldre meldte han seg inn i Arbeiderpartiet og ble godt likt, noe som førte til at han ble overtalt til å stille som ordfører i Sørfold kommune.

Ordfører Lars Kristian Evjenth, med kommunevåpenet rundt halsen

Navn: Lars Kristian Evjenth
Alder: 65 år
Evjenth som er født og oppvokst i Bodø, har vært ordfører i Sørfold kommune siden 2003, men nå nærmer det seg slutten.

Har du alltid vært politisk engasjert?

– Som ung var jeg ikke politisk aktiv, men etter hvert som årene gikk begynte interessen å komme. Det førte til at jeg meldte meg inn i Arbeiderpartiet, som senere resulterte i at jeg også ble leder i Sørfold Arbeiderparti. Etter fem år som leder, ble jeg overtalt til å stille som ordfører.

Hvordan ser en vanlig dag ut for deg som ordfører?

– En vanlig dag for meg starter vanligvis med at jeg snakker med rådmannen. Ellers er det mye møter om dagene og det er der man får ting til å skje. Det er også en del reising og kurs jeg må delta på. Dersom jeg drar på reiser kan det for eksempel være for å påvirke en sak i forhold til fylkeskommunen. Jeg har ingen ordinær arbeidstid, men jeg jobber mellom 40-50 timer i uken.

Trives du godt som ordfører i Sørfold kommune?

– Ja, jeg trives veldig godt som ordfører, selv om jeg sitter med min fjerde og siste periode nå. Jeg treffer mye folk hver dag og det er alltid hyggelig. Dersom noen ikke skulle være fornøyd med noe, liker jeg at de gir beskjed. Det er et tegn på at de har tillit til meg, noe jeg verdsetter høyt. I løpet av den siste tiden har det vært mye press fra alle kanter og mange har hatt høye forventinger. Selv om jeg trives godt som ordfører må jeg være i stand til å stå alene i ulike situasjoner. Det er ikke alltid det går slik som forventet, men det må man også regne med.

Hva betyr kommunevåpenet?

Sørfold er en kraftkommune, og vi satser fullt og helt på kraft. Kommunevåpenet viser et vannkraft turbin. En vannturbin er en maskin som omformer energien i strømmende vann. Det er store kraftinntekter innenfor kommunen. Vi har blant annet Siso og Elkem som en av de største. Kraft er grunnlaget for Sørfold.

Hvordan er boligsituasjonen?

Det har kommet flere familier fra Syria til Sørfold de siste årene, noe som har økt innbyggertallet og ført til at det har blitt bygd mer. Dette har resultert i at vi har bygd 30 boliger og 50 leiligheter de siste årene, det er mye til å være Sørfold. Selv om det er en liten kommune er boligmarkedet fremdeles presset i Straumen. Vi ser fremdeles fremgang og kommer til å bygge mer.

Hva tenker du om at det er kun busstilbudet folk påpeker som negativt med Sørfold?

– Det er avgjørende at folk er fornøyde, spesielt de eldre. Det føles godt at det er så mye trygghet i kommunen vår. Busstilbudene er det fylkeskommunen som styrer, men forhåpentligvis ser vi en endring med tiden. Vi er veldig opptatt av at det finnes gode tilbud for barn og unge. I Sørfold kommune satser vi på realfag, industri og oppdrettsnæring. Newton-rommet er en av mange stoltheter, og er viktig for å få barna til å engasjere seg i tidlig alder.