Fikk dronningen på et overraskende besøk

Publisert 03.05.2018 av Marita Skoglund. Endret 03.05.2018.

I 2007 sto stavkirka i Beiarn klar. Da hadde Magnus (85) bygd på den i 2 år. Inspirasjonen var et postkort.

SELVBYGD STAVKIRKE:
Det var i denne stavkirka dronning Sonja kom på besøk for noen år siden.
Bygde stavkirke i en alder av 72
BYGDE STAVKIRKE:

Magnus Stensland (85) har bygd en stavkirke alene, og startet arbeidet da han var 72.

Magnus Stensland fra Beiarn har de siste årene fått mye oppmerksomhet fra omverdenen. Det er ikke uten grunn. Da han var 74 år hadde han nemlig bygd en stavkirke - helt alene, med bruk av materialer fra egen skog. 

Viser frem bygningsprosessen
BYGNINGSPROSESSEN:

Snekkeren viser frem hvordan stavkirka ble til.

Stensland sier at han hadde et postkort med et bilde av en stavkirke på. Bildet inspirerte han til å bygge sin egen. 

- Stavkirka på bildet var 11 centimeter høy, og den jeg har bygd er 11 meter høy, forteller han. Som en erfaren snekker brukte han bare øyemål da han begynte å bygge på stavkirka, som ligger noen beskjedne meter unna hans eget hus.

Les også: Fra postkort til stavkirke

Stensland har arbeidet som bygningssnekker i Beiarn i mange år. Før arbeidet han med jordbruk. Han har bodd i Beiarn hele livet, og sier at han ikke kunne tenkt seg å bo noen annen plass. Det han setter mest pris på med Beiarn er naturen. Han er glad i å gå tur på fjellet. Selv om han bestandig har bodd i Beiarn, så har han familie som bor i nabobygda. Dit reiser han ofte på besøk - men ingen plass er bedre enn Beiarn.

- En gang da jeg kom inn i stavkirka stod dronning Sonja her, forteller han.

Hun hadde vært i området, og ble spurt om hun visste at det var en stavkirke der. Det visste hun ikke, men den ønsket hun å besøke. Han forteller at dronninga ble imponert, og det var spennende med litt celebert besøk.

14 par har giftet seg i kirka
FLERE BRYLLUP:

Det er ikke bare på utsiden at stavkirka er vakker. Flere par har giftet seg her.

Dronning Sonja er ikke den eneste turisten som har besøkt kirka. Han viser oss brosjyrer på engelsk, norsk og tysk. Det er ingen tvil om at Stensland er vant til turisme.

I 2017 kom det totalt over 2000 turister på besøk til stavkirka. I tillegg er kirka vigslet, og det 14 par som har giftet seg der, ifølge snekkeren.