Interessen for urter ble til Urtehagen på Tofte

Publisert 03.05.2018 av Silje Olsen. Endret 03.05.2018.

På et lite småbruk i Misvær finner man Urtehagen på Tofte som drives av Hanna Støvset Tidslevold (62). Her har hun spisested og dyrker egne urter, hun kan by på både pizza, kanelsnurrer og selvlaget konfekt. 

HANNA TRIVES:
Hanna Støvset Tidslevold driver Urtehagen på Tofte i Misvær.

Tidslevold vokste opp på småbruket som foreldrene kjøpte i 1960. Før det var det en av de største gårdene i Misvær, med gamle hus og jord. Det var fire ugifte søsken som bodde der, etter deres bortgang var det ingen arvinger som ønsket å ta over så gården ble solgt. Jordene ble delt og solgt til naboene, foreldrene kjøpte tre dekar med alle husene som var igjen, men de rev de fleste av dem. Etter at foreldrene gikk bort leide hun og mannen ut til andre, men fant etter hvert ut at de ville bruke det selv. 

- Det var da denne «gale» ideen om å bruke huset til et spisested og urtedyrking ble realitet, sier hun.

Inspirert av andre urtedyrkere
I 1999 dro Tidslevold på en studietur til Kina for urtedyrkere med andre norske. Hun sier at hun ble inspirert av de andre med interesse for urter siden mange av dem har urter som levebrød på forskjellige måter. Hun begynte å tenke på at hun ville gjøre noe annet enn den jobben hun allerede hadde og kunne da bruke det gjenstående huset til noe nytt. 

Tidslevold bruker urtene sine i maten som serveres, de serverer blant annet pizza bakt i vedfyrovn. Hun er opptatt av å bruke produkter fra nærområdet og i naturen. 

- Mye av det som blir brukt i pizzaen er selvdyrkede urter, blant annet merian, rosmarin og salvie, mye av kjøttproduktene er fra lokalbedriften Lundal, forteller Tidslevold.

Spisested:
SPISESTED:

På Urtehagen på Tofte kan du slå deg ned og få kjøpt pizza stekt i vedfyrt bakerovn hver fredag.

Urtehagen på Tofte har mest besøkende på sommeren av turister og de som kjører forbi. De har åpent hele sommeren fra og med St. Hansaften og helt til august. Sesongen starter i februar, i samme tid som alpinbakken på Vestvatn åpner. På denne tiden er det som regel de som har hytter rundt i området som kommer innom.

Liten butikk:
LITEN BUTIKK:

Her får du kjøpt små produkter, hjemmelaget konfekt, kremer og oljer.

Gode mattilbud   
På Urtehagen kan man få servert hjemmelaget pizza fra vedfyrt bakerovn hver fredag. Lørdager baker Tidslevold brød og kanelsnurrer i samme ovn. I tillegg har Tidslevold vært med på sjokoladekurs hvor hun har lært å lage konfekter. Også her bruker hun urter i sjokoladen for å få mere smak. På huset er det et lite hjørne

med ulike produkter man kan kjøpe, blant annet små poser med hjemmelaget konfekt, såpe, kremer og oljer. 

 
- Når det gjelder konfekten så er møsbrømkonfekten en soleklar favoritt, sier Tidslevold.