Journalistutdanninga i nord går "rett vest"

Publisert 04.05.2018 av Andrea Madsen.

Hvis journalistutdanninga i Bodø legges ned vil den nordligste utdanninga i landet være i Møre og Romsdal.

Frykter nedleggelse:
Førsteårsstudent og leder for NJ Student Bodø, May-Helen Simonsen, synes en eventuell nedleggelse ville vært katastrofal.

Etter mye spekulasjoner ble det for knapt én uke siden kjent at journalistutdanningen i Bodø ikke vil kunne tilby nye søkere studieplass til høsten. Det såkalte «nullopptaket» har skapt sterke reaksjoner, både hos nåværende journaliststudenter og potensielle nye.

Skuffet
Julian Audy er skuffet over nullopptaket.

Julian Audy (23) er én av de 19 søkerne som har journalistikk i Bodø som førsteprioritet. Han ser mørkt på det kommende skoleåret.

- Dette er jo selvfølgelig veldig kjipt, men hva kan man gjøre? Akkurat nå har jeg gått litt i tenkeboksen når det kommer til studier. Om jeg skal gå en annen retning eller om jeg setter det hele på vent og håpe på et opptak neste høst gjenstår å se.

Videre forteller Audy at det er uaktuelt å flytte til en annen by for å studere, da han venter barn til høsten.

- Jeg blir nok værende i Bodø, ja. Det kommer en liten jente til verden i september, så det er uaktuelt å flytte utenbys for å studere. Slik som det ser ut nå så blir det Nord Universitet uansett. Spørsmålet er bare hva og når.

Journalistikkstudent og leder for studentklubben til Norsk Journalistlag i Bodø, May-Helen Simonsen (22) synes det er synd at det ikke blir nye journalistikkstudenter å se i Bodø til høsten.

- At det blir nullopptak til høsten synes jeg er forferdelig trist. Det har så mye å si at det kommer nye journaliststudenter til Nord Universitet, både for de lokale redaksjonene her i Bodø, og for redaksjoner generelt i Nord-Norge. Hvis utdanningen her i Bodø legges ned vil den nordligste journalistutdanningen være i Volda, altså i Møre og Romsdal.

Simonsen påpeker til slutt at det råder en uvisshet rundt hvordan dette til slutt vil påvirke redaksjonene i nord, som er avhengige av studenter som holder liv i lokaljournalistikken.

- Når man studerer sørpå, vil man som regel også søke praksisplass i samme område, og på den måten sier det seg selv at det vil bli færre journalister som søker seg nordover.