Distriktsmusiker og kulturskolelærer på samme tid

Publisert 04.05.2018 av Thale Kristensen.

Sveinar Aase (45) hadde en barndomsdrøm om å jobbe som musiker og den gikk i oppfyllelse. 

IMG_0688o
Musiker og kulturskolelærer:

Sveinar Aase smiler stolt inn i kameraet.

Distriktsmusiker Sveinar Aase (45) kommer fra Fauske. Helt fra ung alder hadde han en drøm om å jobbe med musikk og vokste opp i en musikalsk familie. Foreldrene oppdaget tidlig at han hadde talent. For å oppnå drømmen begynte han å studere musikk, og tok en stor utdannelse. 

– Etter videregående tok jeg et år på Toneheim Folkehøgskole som er en frilynt folkehøgskole for musikkinteresserte fra 1991-1992. Senere bestemte jeg meg for å studere ved Høgskolen i Tromsø, Musikkonservatoriet i fem år. I tillegg har jeg en diplomeksamen fra Staatliche Hochschule für Musik i Karlsruhe, Tyskland, og en videreutdanning i klavermetodikk, hørelære og musikkteori.

Da Aase var ferdigutdannet var han på utkikk etter en jobb, og hadde ingen bestemt plan om hvor han kom til å ende opp. Det var av ren tilfeldighet at han endte opp i Sørfold av alle plasser. 

IMG_0676
Forbereder seg:

Før intervjuet setter i gang er det viktig med en kopp kaffe. 

– Da jeg fikk vite om jobbmulighetene i Sørfold dro jeg dit, søkte og fikk jobben. Jeg har vært der siden og trives veldig godt med det. 

Videre forteller Aase om hvordan distriktsmusikerne ble dannet og hvordan historikken var før i tiden angående musikk i skolene. 

– Distriktsmusikerne i Sørfold ble dannet i 1979, og vi fyller 40 år til neste år. Jeg har vært en del av en trio siden 2000, hvor jeg spiller piano, en spiller trompet og en synger. Historikken er slik at politikerne vedtok en prøveordning med en musikkskole i Sørfold på 70-tallet, det var ikke vanlig å ha musikk på skolene før i tiden. Derfor var dette kun en prøve for å se hvordan det ble tatt imot. Kommunestyret gikk inn for at det skulle bli en permanent ordning i Sørfold i 1978, og i 1979 ble det lovfestet at alle skolene skulle ha musikk. Det synes jeg var helt fantastisk, for vi trenger musikk i skolene. 

Det å jobbe som musiker og kulturskolelærer på samme tid skaper en fin flyt. Det blir fordelt 50/50 selv om han jobber med musikk på begge områdene. 

– Jobben min er mangfoldig, den består av konserter, undervisning i skolen, instruksjon, produksjon og alt som må gjøres før jeg befinner meg på scenen. Jeg er selv tillitsvalgt og engasjerer meg veldig mye i musikken. Det å være distriktsmusiker og lærer i kulturskolen handler ikke bare om vanlig undervisning. Det dreier seg også om samspill med elevene og andre ungdommer og amatører i ulike prosjekter. 

IMG_0646
Lever av musikken:

Sveinar Aase i aksjon på pianoet.

Aase har planene klare fremover og turnelivet er ikke ukjent for trioen.

– Planene framover er å legge ut på en turné som kalles for Den kulturelle spaserstokken, det er et konserttilbud for de eldre. Det har blitt mange skolekonserter gjennom årene, og det kommer vi til å fortsette med. Da vi legger ut på turne skjer det en gang i halvåret og foregår mellom 2-4 uker.