- Det er ingen dans på roser å være kunstner

Publisert 04.05.2018 av Marita Skoglund.

Kurt Edvin Blix Hansen (65) er født og oppvokst i Beiarn, og etter mange år med reising og arbeid vendte han tilbake til hjembygda. 

Vendt tilbake
Kunstneren fra Beiarn har gjort stor suksess utenfor hjembygda - nå er han tilbake
Bok om kunstneren
Bok om kunstneren

I 2017 ble det gitt ut en bok som handler om kunstnerens liv

- Det finnes ikke noe A4-liv for en kunstner
Kurt Edvin Blix Hansen bodde i Beiarn til han var rundt 16 år, da reiste han ut til sjøs. Han har også bodd flere år i Trondheim, der han studerte ved Kunstakademiet. Da han var i slutten av 40-årene flyttet han tilbake til Beiarn. Han trengte plassen, sier han - og forteller at det ikke er mange plasser i Norge der man får et stort lokale for en lav pris, slik man gjør i Beiarn. Dessuten har han en fantastisk utsikt ved atelieret. Han forteller at han bruker lokalet sitt i Beiarn som en base, men at han ofte er ute på reiser rundt om i verden. Han har også en samboer og en sønn - som begge bor på Nesna for tiden, hvor samboeren studerer norsk. Hansen forteller at det ikke finnes noe A4-liv for en kunstner.

- Du kan ikke sitte på rumpa og vente på at det skal skje noe
Livet som kunstner er ikke enkelt. Hansen forteller om dårlige levekår for kunstnere, og han sier at det skal mye til for å klare å leve av kunsten - det er kun et fåtall i Norge som klarer å opprettholde den nødvendige inntekten.

Viser frem kunsten
Viser frem kunsten

Kunstneren driver med mange forskjellige prosjekter i atelieret sitt i Beiarn. Her viser han frem en hildring.

Kunstneren forteller at han henter inspirasjon fra alt fra store fjell til vakre kvinnebryst. Han har drevet med svært mange forskjellige prosjekter opp igjennom årene. Du må ha noe å fortelle for å lage kunst, sier han. 

I Rydmarkgården i Bodø henger det et 36 meter langt bilde som kunstneren har lagd. Han forteller også om helleristninger han har skrapt inn i Beiarfjorden, og et stort bilde i inngangspartiet til NRK-bygget i Bodø som han er svært stolt av. 

Kurt Edvin forteller at det å være kunstner har vært beintøft. På tross av dette angrer han ikke på karrièrevalget sitt. 

- Som kunstner er man et fritt menneske, sier han.