Beltemangel gir bot, men du kan stå

Publisert 13.09.2018 av Martin Hjellestad.

Siden 2016 har alle busspassasjerer risikert en bot på 1.500 kr om de ikke bruker belte når det er mulig. Dette gjelder ikke de som velger å stå i bussen. Statens Vegvesen og Trygg Trafikk anbefaler på det sterkeste at alle som kan, bør sitte med setebelte. Allikevel er det ikke alle busser som har belte i det hele tatt, og flere personer har ikke har annet valg enn å stå når alle sitteplassene er opptatt.

UTEN SETEBELTE:
Bussen fra Bjørndalslia til Bodø lufthavn er av klasse 1, uten setebelte.

På bussen fra Nord universitet til sentrum i Bodø, sitter Linn (35) uten setebelte. Linn bruker alltid setebelte, når det er montert i bussen.

Linn
MERKELIG:

Linn mener det er veldig merkelig at noen busser ikke har setebelter, og at alle busser bør ha dette.

- Jeg bruker belte hele tiden når jeg kan. Det er veldig rart at det ikke finnes belter på alle busser, når bussene kjører såpass fort. Det er også veldig rart at beltemangel kan gi bot når det er lov til å stå. Om bussen kolliderer eller
velter, kommer det til å bli skader.

EU-regler
Norge er med i et EU-reglement som deler opp busser i 3 typer. Klasse 1, 2, og 3. Klasse 1 busser har ikke montert setebelte, og har en fartsavgrensing på 70km/t. Klasse 2 er kombinert med både sitte og ståplasser. Disse bussene kan kjøre på motorveien, med folk stående. Klasse 3 har kun sitteplasser, og blir hovedsakelig brukt til lengre distanseturer.

Bot til sittende passasjerer
Nå har det nettopp vært storkontroll på beltebruk i busser over hele landet, og flere hundre har fått seg en saftig bot. Det er reaksjoner fra passasjerer som ikke forstår hvorfor de som sitter kan få bot for beltemangel, når de som står ikke kan få bot. Kontaktperson fra Statens Vegvesen i region Nord, Ann Synnøve Elvevoll sier dette om deres kontroller:

- Norge følger EU-reglementet som sier det er lov med ståplasser bussklasse 1 og 2. Vi gjennomfører kontroller på busser som er klasse 2 og 3. Vi mener folk bør sikre seg når det er mulig, og sittende passasjerer uten setebelte får bot når vi har kontroll. Vi gjennomfører ikke kontrollen om vi ser det står flere personer i bussen, men vi kommenterer at de som kan sikre seg, bør sikre seg. Det er lov til å stå i bussen selv om
det er ledige seter.

Vil ikke ha ståplasser
Kari Vassbotn fra Trygg Trafikk Nordland mener det er helt "høl i hue" at det er lov å stå i bussene.

- Det er vanskelig å forstå hensikten, når de som står er en fare for seg selv og andre. Spesielt er faren stor for barn om bussen må bråbremse. Alle burde ha sitt eget sete, og vi jobber for å få regionene til å kjøpe inn alle busser med setebelte. Det er heldigvis få ulykker med buss.