- Det handler om menneskeverd

Publisert 13.09.2018 av Sindre Kristiansen. Endret 23.11.2018.

I starten av september i år ble Pride arrangert for første gang i Bodø. I etterkant av arrangementet ble det kjent at ikke alle var enige om kirken skulle delta eller ei.

OMDISKUTERT:
Hvem som skal delta på Pride eller ikke er et omdiskutert tema blant kirkesamfunn
DEN NORSKE KIRKE:
DEN NORSKE KIRKE:

Et av kirkesamfunnene som stort sett er enige i deres avgjørelse er Den norske kirke.

Det er stille og rolig i korridoren, en svak lyd av noen som skriver på et tastatur og småprat blant kollegaer oppfattes i det man nærmer seg informasjonsskranken.

- Hei, hva kan jeg hjelpe deg med?

En smilende mann og en minst like blid kvinne tar meg i mot. Kort forklarer jeg at jeg har en avtale med Domprost, Elin Vangen.

- Ja! Bare gå inn den døra der borte, hun er ledig nå.

Kort tid etter å ha banket på døren blir jeg møtt av en dame iført en mørkegrønn blazer, og hvite bukser. Kontrasten mellom de to klesplaggene skal senere vise seg å være like stor som meningene blant noen medlemmer i ulike kirker.


IMG_4227
Viktig:

Domprost Elin Vangen forteller om verdiene rundt arrangementet

Velger å delta

Den norske kirke har flere representanter som deltar på Pride over hele landet. Også her i Bodø deltok de i paraden, under banneret "Kirken på pride".

- Først og fremst så handler det jo om menneskeverd. Det er viktig for kristen tro, og dermed for kirken at alle mennesker er likeverdige, og skal anerkjennes for det.

Videre forteller Vangen at det også er mye diskusjon om hvordan en skal vurdere homofile ekteskap og andre måter å leve ut sin kjærlighet på, innad i kirken og mellom troende.

På spørsmål om hun har hørt om åpen motstand til regnbuefesten i byen, svarer hun nei. Ikke annet enn diskusjoner rundt temaet.


facebook-innlegg
UENIG:

Jens Thoresen er åpen motstander av Pride.

Helt uenig 

Senere samme dag publiserer Jens Thoresen et innlegg på Facebook. Han er pastor i Frikirken og lærer ved en ungdomsskole i Stord.

- Pride-arrangementet er å hytte neven mot Gud.

Frikirken er et kirkesamfunn utenfor Den norske kirken, og regner seg selv som uavhengig av noen øvrige myndigheter. De er bare underlagt av Gud selv.

I det innlegget får fart i mediene, leter jeg opp nummeret til Domprosten igjen. Jeg når ikke frem. Men husker å ha fått nummeret til Maria Sivertsen, en menighetspedagog i Hunstad kirke. 

Etter å ha sendt henne innlegget til pastoren, blir jeg oppringt. En litt lattermild stemme er det jeg hører i enden av røret. Menighetspedagogen samler seg, før hun sier at det er problematisk at medlemmer av frikirker uttaler seg slik.

- Det er litt typisk ytterligliggende syn på samfunnet, og er gammeldags teologi. 

Dette er holdninger som finnes i Bodø og den norske kirke også, men det er ikke flertallet, avslutter hun.