- Det handler om menneskeverd

Publisert 13.09.2018 av Sindre Kristiansen. Endret 14.09.2018.

Kirkens deltakelse på Pride er et omdiskutert tema, hvor ulike meninger tydelig kommer frem.

Deltar:
Som en del av Den norske kirke, valgte Bodø domkirke å delta på det aller første Pride-arrangementet i byen.
IMG_4227
Viktig:

Domprost Elin Vangen forteller om verdiene rundt arrangementet

Bodø-Pride ble avholdt for aller første gang 1.-8. september og flere representanter fra Den norske kirke deltok på arrangementet, forteller domprost, Elin Vangen (58).

- Hvorfor valgte kirken å delta på Pride-arrangementet?

- Først og fremst så handler det jo om menneskeverd. Det er viktig for kristen tro, og dermed for kirken at alle mennesker er likeverdige, og skal anerkjennes for det.

Videre forteller Vangen at det også er mye diskusjon om hvordan en skal vurdere homofile ekteskap og andre måter å leve ut sin kjærlighet på, innad i kirken og mellom troende.

Har Pride gått ut på dato?

Mottakelsen i Bodø
Domprosten er glad for at Pride-leder Shana Emilie Lehn (41) sier kirken er flink til å invitere skeive mennesker, også når det kommer til giftemål.

- Som nevnt har det vært mye diskusjoner, og uenigheten finnes fortsatt, men Den norske kirke har som fellesskap bestemt at det skal være åpent for likekjønnede og ulikekjønnede par å gifte seg i kirken.

Vangen har ikke hørt om protester eller motstand til Bodø-Pride, og føler arrangementet er noe man kan stå sammen om, selv om det skulle være andre meninger ute å gå.

facebook-innlegg
Uenig:

Jens Thoresen ytret seg på sin Facebook-konto angående Pride.

Ikke alle i landet er enige
Jens Thoresen er pastor og lærer ved en ungdomsskole i Stord. Han skriver i et Facebook-innlegg at Pride er å hytte knyttneven mot Gud.

Pastoren er medem av en frikirke, som er kirkesamfunn utenfor Den norske kirke. Disse kirkesamfunnene regner seg selv som uavhengig av noen øvrige myndigheter, og er kun underlagt av Gud selv.

Menighetspedagog i Hunstad kirke, Maria Sivertsen, sier i en kommentar til Nettopp at det er problematisk at medlemmer av frikirker uttaler seg slik. 

- Det er litt typisk ytterligliggende syn på samfunnet, og er gammeldags teologi. Dette er holdninger som  finnes i Bodø og den norske kirke også, men det er ikke flertallet.